måndag, juli 10, 2006

Blogguppehåll för konkurrerande verksamhet

Det här blir den sista bloggposten på sju veckor. Jag har nämligen fått jobb som sommarvikarierande vetenskapsjournalist* på Dagens Nyheter (och tjänstledigt från doktorerandet), och har lovat att inte ägna mig åt "konkurrerande verksamhet" - som nog är en rätt stilig benämning på en blogg som har en läsarkrets av min storlek, jämfört med en tidning med en läsarkrets av DN:s storlek - under tiden jag jobbar där.

Med tanke på att jag på DN har tillgång till nyhetsmaterial med embargo (som inte får släppas till allmänheten förrän en viss given tid) och sitter och gör research även på sånt som inte hamnar i tidningen skulle jag nog kunnat tänkas göra paus i bloggandet även om jag inte blivit ombedd - för att inte riskera att hamna i etiskt komplicerade situationer.

Förhoppningsvis kommer jag lära mig en hel del om (journalistiskt) skrivande under tiden på DN, och komma tillbaka som en bättre bloggare efteråt. Det är iallafall planen :-)

Jag kommer lägga till länkar längst ner på den här posten när nåt jag har skrivit blir tillgängligt på nätet (jag kommer även slå på moderering av kommentarerna tills jag har slutat på DN). Vanligt bloggande, och fria kommentarer, kommer tillbaka efter den 25/8.

*den formella benämningen är, om jag inte minns fel, "allmänreporter med inriktning mot vetenskap"



Malins samlade DN-produktion 10/7 - 25/8 (länkar till artiklar tillgängliga på nätet, datum efter tillgänglighet på nätet, ej efter papperstidningstryck)
10/7: Smala personer löper mindre risk för stroke
11/7: Extra rymdpromenad innan Discovery åker hem
11/7: Ny europeisk vädersatellit ska ge bättre väderprognoser
12/7: Ny teknik gör det möjligt att styra TV:n med tankekraft
13/7: Fosfatförbud för tvättmedel en politisk symbolhandling (med Mattias Areskog)
17/7: Idag ska rymdfärjan landa
20/7: Svensk ska kartlägga neandertalgener
21/7: Biologisk mångfald är viktigt för ekosystemen
24/7: Penna räddade första månlandningen
24/7: Bättre att studera i lugn och ro
27/7: Genmodifierad bomull förstörs av skadeinsekter
27/7: Metanregn på Titan
31/7: Gigantisk blobb är störst i universum
31/7: Manliga singlar värsta miljöbovarna
2/8: Humlor dras till varma blommor
4/8: Större tidvatten förr
7/8: Konstgjorda vulkanutbrott ska kyla jorden
7/8: Sökmotorer gör webben mer demokratisk
9/8: Svenska forskare undersöker halv miljard år gamla embryon
9/8: Nytt ris kan rädda fattiga från svält
10/8: Bara två av fem amerikaner tror på utvecklingsläran
10/8: Grönlands isar smälter
11/8: Hundcancer sprids genom parning
13/8: Människor har svårt att göra rationella val
15/8: Duvor mäter luftföroreningar
16/8: Vaccinering av fjäderfä ökar risken för influensa
16/8: Nio planeter kan bli tolv
18/8: Mysteriet med universums försvunna litium
19/8: Havets Tyrannosaurus hittad i Australien
19/8: Sandfontäner gör Mars sydpol prickig
21/8: Pygmén från Flores en vanlig människa?
23/8: Mörk materia existerar - nu finns det bildbevis
23/8: Ny stamcellsmetod bevarar embryon
24/8: Pluto inte längre en planet
26/8: Forskare ska dela influensadata
26/8: Smart bildbehandling gav fint mattepris
26/8: Brist på fett gör smågrisar frusna
26/8: Hög höjd dödar Everest-klättrare
26/8: Platinajakt ska leda till renare luft (med Dougald MacFie)
27/8: Atlantis skjuts upp måndag

fredag, juli 07, 2006

Värdet av ett gott rykte

Ebay-säljare med gott rykte får ut ungefär 8 procent mer för samma gods, jämfört med nya säljare. Det visar forskning utförd av forskare från University of Michigan.

Det lönar sig att behandla sina kunder väl - iallafall om man tänker komma tillbaka och sälja mer saker. Är man ny säljare verkar det däremot inte spela så stor roll om man får lite negativ feedback. Det är den korta sammanfattningen av den första randomiserade studien av hur Ebays feedback-system fungerar i verkligheten (i naturlig "Ebay-miljö"). Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Experimental Economics.

Studien utfördes med hjälp av en etablerad Ebay-säljare med mycket gott rykte, och ett antal nystartade försäljningskonton som sköttes av samma person. Senare under studien adderades även negativ feedback till några av kontona, för att man skulle kunna undersöka hur negativ feedback påverkade nya säljare. Det som såldes var antika vykort, identiska omgångar både för den etablerade säljaren och de nya säljarna. Som väntat sålde den etablerade säljaren bättre; skillnaden i kundernas villighet att betala var 8.1% av försäljningspriset.

Det mest förvånande fyndet var att lite negativ feedback, en eller två tillfällen, inte skadar nya säljares möjligheter. Sannolikt, säger forskarna, beror det på att tänkbara kunder ändå inte litar särskilt mycket på en ny säljare.

Tidigare har samma grupp visat att negativ feedback på Ebay kommer i "klumpar", och att det beror på något de kallar "stening"; när någon annan väl har lämnat negativ feedback (det vill säga "kastat första stenen") blir andra mer benägna att göra samma sak.

Länkar
nyhetsrelease (University of Michigan)
Sammanfattning av artikeln (fritt tillgänglig, via EconPapers)
Ebay-tutorial om hur feedbacksystemet fungerar
Preprint av artikeln

torsdag, juli 06, 2006

Nature rankar vetenskapsbloggar

Den vetenskapliga tidskriften Nature rankar (engelskspråkiga) vetenskapsbloggar, och intervjuar de fem främsta.

Nature har använt sig av Technoratis rankning av bloggar, och plockat ut de fem och femtio främsta engelskspråkiga vetenskapsbloggarna skrivna av forskare. Personerna bakom de fem främsta bloggarna (Pharyngula, The Panda's Thumb, RealClimate, Cosmic Variance och The Scientific Activist) får också kommentera orsakerna till varför just de ligger i topp (fast kommentarerna är korta; det finns mer på de flesta av bloggarna).

Märkbart är att nästan alla av dessa bloggar är (löst) knutna till politiska frågor, främst amerikanska. Pharyngula och The Panda's Thumb till evolutionsdebatten, RealClimate till växthuseffektdebatten och The Scientific Activist fick sitt genombrott genom att avslöja att en NASA-anställd ljög om sin examen från Texas A&M University. Flera av dem är gruppbloggar, två av dem finns på scienceblogs.com (och ett rätt stort antal fler från scienceblogs.com finns på den längre listan).

Det finns även en längre lista på de femtio högst rankade vetenskapsbloggarna och en lista på de fem främsta vetenskapsbloggarna skrivna av författare (som är ungefär lika högt rankade som de fem främsta forskarbloggarna).

Nature passar även på att lägga in ett par brasklappar om att det är svårt att ranka bloggar, och förklara hur Technoratis ranking fungerar. Det är säkert klokt

Länk
Nature News

måndag, juli 03, 2006

Discovery-uppskjutningen hänger på en tråd

Uppskjutningen av Discovery hänger på en tråd - man har upptäckt en spricka i isoleringen kring en bränsletank.

Isoleringsskummet kring Discoverys externa bränsletank har fått en spricka, kanske på grund av påfrestningar som uppstår när tanken tömts och fyllts med flytande superkallt väte och syre (och därmed utvidgats och dragits ihop). NASAs ledning håller just nu på att diskutera om de ska försöka reparera sprickan eller flyga ändå.

Besked har lovats tidigast kl 16 GMT (kl 17 svensk tid), men i skrivande stund (17:25) har ännu inget meddelats - fullt begripligt, med tanke på att det är ett krångligt beslut. Att försöka reparera sprickan tar tid, och tidsfönstret för uppskjutning sträcker sig inte längre än till 19:e juli. Att inte reparera och flyga ändå medför sannolikt större risk att Discovery förolyckas (en isoleringsbit som lossnade ledde till att rymdfärjan Columbia förolyckades 2003)- och det skulle kunna vara dödsstöten för hela ISS-projektet.

New Scientist SPACE sammanfattar bra, kort och koncist: om Discovery skadas under uppskjutningen avslutas sannolikt rymdfärjeprogrammet i förtid (och därmed kan ISS inte bli färdigt). Lyckas uppskjutningen ökar ISS bemanning från två till tre, vilket ger mer tid för vetenskapliga experiment, och det kommer även hjälpa NASAs ingenjörer att avgöra hur och när isoleringsskum kan tänkas lossna från den externa tanken under uppskjutningen. ("The mission is a crucial one for NASA. If Discovery is damaged on liftoff, the agency will probably shut down the entire space shuttle programme, which would mean the International Space Station could not be completed. But if it succeeds, it will boost the station's long-term crew from two to three, allowing more time for science in orbit. It will also help engineers determine how and when potentially dangerous foam is likely to peel off the external tank during launch, improving the safety of future missions.")

UPPDATERAT 4/7 kl 09.05: Uppskjutningen fick grönt ljus till slut (kl 02.38 EDT dvs 07.38 svensk tid) - en dags extra analys verkar ha visat att säkerhetsriskerna inte är för stora och att isoleringsskummet kring det lilla hål som bildats (där en bit skum fallit bort) fortfarande är intakt. Sprickan i isoleringen lär ha uppstått på grund av att regn som fallit på tanken frusit till is (eftersom tanken kyls ner av det kalla bränslet), och att isen klämt bort en bit isoleringsskum när tanken senare värmts och expanderat. Det är 60% chans för att vädret håller idag, vilket skulle göra uppskjutningen till den första raketuppskjutningen i USAs historia som hålls på Independence Day.

Länkar
New Scientist SPACE
NASA