tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post111752841006654805..comments2023-05-12T11:36:04.617+02:00Comments on vetenskapsnytt: Varför smakar maten mer när man saltat på den?Malin Sandströmhttp://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1117611835384609862005-06-01T09:43:00.000+02:002005-06-01T09:43:00.000+02:00Ja, jag är lite av samma åsikt när det gäller kött...Ja, jag är lite av samma åsikt när det gäller kött. Hellre för lite salt än för mycket.<BR/><BR/>Men när det gäller "köttsmak" är det mest sannolikt smakreceptorer i tungan som står för smakdetektionen (umami, det femte "smaksinnet"). Eftersom saltreceptorerna också sitter på tungan kan det vara så att den kraftigare reaktionen på salt överskuggar reaktionen på umamiämnen ("köttsmak", vissa aspekter av "ostsmak", glutamat etc) och dränker köttsmaken. Med tanke på att det nog finns starkare inicitament att få i sig salt än kött (både salt och protein är nödvändiga, men saltbrist blir snabbare akut om jag minns rätt) finns det orsak för saltsmaken att kännas mest.Malin Sandströmhttps://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.com