tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post114822954809953636..comments2023-05-12T11:36:04.617+02:00Comments on vetenskapsnytt: Mjölkrik diet kan ge fler tvillingarMalin Sandströmhttp://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1148305992380111822006-05-22T15:53:00.000+02:002006-05-22T15:53:00.000+02:00Förhöjd IGF kan också bero på insulinresistens och...Förhöjd IGF kan också bero på insulinresistens och orsakar en massa välkänt elände, även acne och närsynthet. http://www.medikament.nu/PDF-filer/5-01/syndrom%20x%205-01.pdf<BR/>Till det som man inte omedelbart ser som ett problem hör förstås ökad kroppsstorlek. För sådär 100-50 år sedan, innan höga insulinhalter blivit allmänt spridda, var de längsta folken massajer och danskar, båda stora mjölkkonsumenter.gtshttps://www.blogger.com/profile/10085479717568267279noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1148291082321282592006-05-22T11:44:00.000+02:002006-05-22T11:44:00.000+02:00Men visst är det lite läskigt?"...näe varför då?"A...<I>Men visst är det lite läskigt?</I><BR/>"...näe varför då?"<BR/>Ah, jag tänkte mer enligt linjerna att argumentet för att ge kor tillväxthormon brukar vara att det är helt ofarligt och inte går över till människan (argumenten mot brukar mer vara etiska invändningar, inte hälsomässiga). Att <I>sekundära</I> effekter av tillväxthormonstillförsel skulle överföras har jag inte lyckats hitta någon diskussion eller debatt om - ingen alls. Att den amerikanska ökningen i tvillingfödslar delvis skulle kunna bero på indirekta effekter av att ge tillväxthormon till kor (dvs, högre överföring av IGF) tycks mig därför lite läskigt - om inte annat för att IGF gör en hel del andra saker i kroppen förutom att påverka ägglossning.<BR/><BR/>Sedan kan jag hålla med dig om att det finns många typer av biverkningar som är värre än en ökning i antalet tvillingfödslar...<BR/><BR/>Intressant spekulation om bytesdjuren, för övrigt... :)Malin Sandströmhttps://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1148290523602281552006-05-22T11:35:00.000+02:002006-05-22T11:35:00.000+02:00Men visst är det lite läskigt?...näe varför då?Nat...<I>Men visst är det lite läskigt?<BR/></I><BR/><BR/>...näe varför då?<BR/><BR/>Naturligtvis är riskerna för förlossningskomplikationer större vid tvillingfödslar, men dess ökning tyder väl också på en högre fertilitet överlag.<BR/><BR/>En sak slår mig:<BR/><BR/>Hur kommer det sig att vi tycker att kött från unga djur är läckrare än kött från ett gammalt? (kalvkött, lammkött, kyckling, forell...) Smakpreferenserna måste ha evolverat fram, var sig det nu är frågan om genetisk eller kulturell evolution. Även schimpanser har samma smak på t.ex. guereza-apor som de jagar. (Att köttet är mörare och mer lättuggat kan inte vara hela sanningen. Den faktorn har ju användandet av elden eliminerat sedan åtminstone halvannan miljon år.)<BR/><BR/>Kan det vara så att unga bytesdjur har högre halter av IGF än äldre och detta skapat en högre fertilitet bland de individer som föredragit unga bytesdjur?Joacim Perssonhttps://www.blogger.com/profile/18177865951637981466noreply@blogger.com