tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post113139874074693629..comments2023-05-12T11:36:04.617+02:00Comments on vetenskapsnytt: Fem smaksinnen - eller kanske sex?Malin Sandströmhttp://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1131565824544007132005-11-09T20:50:00.000+01:002005-11-09T20:50:00.000+01:00Hans: nej, umami "kollar" inte framför allt kött, ...Hans: nej, umami "kollar" inte framför allt kött, utan snarare proteiner. En av de mest koncentrerade källorna är torkade alger (nori: 1378 mg/100g, konbu: 2204 mg/100g). Det enda som kommer i närheten av det är parmesan (1200mg/100g). Kött och fisk har inte mer glutamat än vad grönsaker har: 50-200 mg/100g, jämför med tex tomater (140 mg/100g) eller grönt te (668 mg/100g) [Källa: <A HREF="http://www.umamiinfo.com/umami-rich_food/" REL="nofollow">umamiinfo.com</A>] Så köttsmak är ett väldigt missledande namn på umami!<BR/><BR/>Att du läste om umami för ett par år sedan verkar inte förvånande. Forskningen om det tog fart på 80-talet, men umami verkar ha landat i det allmäna medvetandet (och därmed i tidningarna!) först för några år sedan. <BR/><BR/>Kommer du för övrigt ihåg om det sjätte smaksinnet du läste om var just för fett, eller för något annat? Eller var du läste det? Det skulle kunna vara användbart för mig att veta.<BR/><BR/>Smak och lukt (relaterat till mat) är för övrigt betydligt viktigare för att man ska kunna hitta näringsrik och icke-giftig föda än för att reglera mängden man äter. Att kunna välja den mängd mat man äter är en förhållandevis nutida lyx. <BR/><BR/>Och ja, luktsystemet känner igen lukter på molekylnivå, men inte på det sätt du verkar tro: man känner igen strukturella delar (en speciell bindning, en funktionell grupp, en viss längd på kolkedja) hos molekyler. Poängen med det är att man har god kapacitet att kunna känna lukter ingen av ens förfäder tidigare stött på, och till stor del avgöra om de står för "bra" mat. Och molekyler i maten ändras inte alla så radikalt bara för att maten behandlas - man har fortfarande god nytta av sitt luktsystem (men visst, vissa lukter kan ändras av att man behandlar maten).Malin Sandströmhttps://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1131561161667969822005-11-09T19:32:00.000+01:002005-11-09T19:32:00.000+01:00Med "det här" menar jag förekomsten av smak 5 och ...Med "det här" menar jag förekomsten av smak 5 och 6.<BR/>Jag vet bestämt att jag läst en artikel där man säger att man kanske har hittat vad som är ett sjätte smaksinne, ungerande likt de övriga.<BR/>Jag tror att det var i den artikeln som man kallade det femte för köttsmak. <BR/>Jag antar att smaksinnena (tillsammans med lukten) är till för att kolla vd man stoppar i sig, så att det inte blir för lite eller för mycket. Umami kollar väl isåfall framför allt animalisk föda. Ost var nog inte med i räkningen när smaksinnena utmejslades under evolutionens gång. Knappast tomt heller. Om vi har någon sparrisätande förfader vet jag inte.<BR/>Därför tycker jag att köttsmak är ett bra svenskt alternativ till umami. <BR/>Jag antar också att vi känner smak/lukt på molekylivå. Det betyder att "kända" molekyler funkar för att avgöra vad och hur mycket man skall äta men inte okända. Därför har vi begränsad nytta av systemet för behandlad mat, där molekylerna är förändrade.gtshttps://www.blogger.com/profile/10085479717568267279noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1131527111009997642005-11-09T10:05:00.000+01:002005-11-09T10:05:00.000+01:00Hans: Nu är det svårt att veta exakt vad du menar ...Hans: Nu är det svårt att veta exakt vad du menar med "det här", men jag antar att du menar smaksinne för fett? <BR/><BR/>Att man (och här innefattar "man" inte bara människor, utan även möss och liknande) kan känna igen fett har naturligtvis varit känt förut. De som är insatta i området har dock, såvitt jag förstått, antagit att det har med känsel att göra (man brukar tala om fettets distinkta "munkänsla"). Att det skulle finnas en smakreceptor för fett är nytt. Att CD36 har en roll i fettmetabolism är också känt sedan tidigare, men det verkar inte vara någon som har föreslagit att den skulle kunna fungera som en smakreceptor, eller att frånvaro av CD36 skulle medföra att man tappar preferensen för fett.<BR/><BR/>Umami bidrar till bland annat köttsmak, ja, men finns även i till exempel ost, fisk, alger, sparris, tomat... det man känner av är fria aminosyror, främst glutamat.Malin Sandströmhttps://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1131525669768142692005-11-09T09:41:00.000+01:002005-11-09T09:41:00.000+01:00Jag kommer ihåg när jag läste grundkursen i psykol...Jag kommer ihåg när jag läste grundkursen i psykologi och vi fick veta att människan har fler än fem sinnen. Många tyckte det var på gränsen till provokativt. "Det är klart att man kan vrida till det, men egentligen är det ju fem i alla fall", typ. <BR/><BR/>Förutom att dela upp känseln i flera olika typer så tillkom balans, hunger och törst. Nu när min flickvän är gravid undrar jag om det inte finns ytterligare "introspektiva" sinnen som inte är kartlagda ännu. Mannen har ju länge varit forskningens norm, men borde inte kvinnans kropp kunna ha receptorer som känner av fostrets behov av näring eller syre? Eller till och med fett.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-1131469982403038382005-11-08T18:13:00.000+01:002005-11-08T18:13:00.000+01:00Skulle den här undersökningen vara ny? Jag läste o...Skulle den här undersökningen vara ny? Jag läste om det här för mer än ett år sedan, kanske två-tre tillockmed.<BR/>Umami är väl ungefär köttsmak.gtshttps://www.blogger.com/profile/10085479717568267279noreply@blogger.com