tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post2412083286629309762..comments2023-05-12T11:36:04.617+02:00Comments on vetenskapsnytt: Mat, vin och förväntningarMalin Sandströmhttp://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-83033679613563004732007-08-16T17:28:00.000+02:002007-08-16T17:28:00.000+02:00Ja, det är en ganska kul studie - man kan dock fun...Ja, det är en ganska kul studie - man kan dock fundera över om det finns någon skillnad för individen mellan upplevd bättre smak och de facto bättre smak? Är det inte egentligen den subjektiva upplevelsen av maten som är smaken i det här fallet? <BR/><BR/>Eller formulerat på ett annat sätt: om jag upplever att jag dricker ett gott vin - gör jag inte det då? Och blir inte slutsatsen av studien i så fall att det alltid lönar sig att köpa dyrare vin (åtminstone så länge man är medveten om att man betalar mer)?Harald Cederlundhttps://www.blogger.com/profile/11166860018540388901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-85820442291774887282007-08-16T12:10:00.000+02:002007-08-16T12:10:00.000+02:00Så det är alltså inte sant det Shakespear sa: "Tha...Så det är alltså inte sant det Shakespear sa: "That which we call a rose, by any other name would smell as sweet"? Det finns något tragikomiskt i vad det säger om oss...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-89161360463558271632007-08-16T11:42:00.000+02:002007-08-16T11:42:00.000+02:00Det handlar inte om "första intrycket", utan om at...Det handlar inte om "första intrycket", utan om att människan helt enkelt är lättpåverkad och lättsuggererad. Fenomenet är generellt: Den som är välvårdad och <I>ser</I> respektingivande ut tillmäts större trovärdighet. En skönlitterär bok som trycks och produceras på ett "proffsigt" sätt upplevs som bättre än om samma text publiceras amatörmässigt. Varenda professionell kock vet att man "också äter med ögonen" (alltså viktigt att få maten att också <I>se</I> god ut). O.s.v.<BR/><BR/>Fenomenet är hur välkänt som helst. Vi tar ständigt hänsyn till det i vår vardag, medveten och omedvetet.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-59975706368479333822007-08-16T11:09:00.000+02:002007-08-16T11:09:00.000+02:00Det psykologiska fenomenet är hur välkänt som hels...<I>Det psykologiska fenomenet är hur välkänt som helst.</I><BR/>Jag antar att du menar halo-effekten? Nja, skulle jag nog säga. I vissa kretsar är det väl känt vad den betyder och innebär, men inte bland alla. (Jag hade t ex själv aldrig hört talas om det innan jag började blogga.)Malin Sandströmhttps://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-71235615132667814992007-08-16T07:36:00.000+02:002007-08-16T07:36:00.000+02:00Det är väl en "rolig" studie, men är det egentlige...Det är väl en "rolig" studie, men är det egentligen någon som förväntat sig annat resultat? Det psykologiska fenomenet är hur välkänt som helst.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-77396620660905623652007-08-13T17:46:00.000+02:002007-08-13T17:46:00.000+02:00Ja, det är väl uppenbart vad som avses egentligen....Ja, det är väl uppenbart vad som avses egentligen... kan dock inte hjälpa att det sticker i mina ögon när jag inte ser skalan explicit nämnd :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01238303946435935100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-24981076919969732622007-08-13T17:09:00.000+02:002007-08-13T17:09:00.000+02:00Ah, jag tänkte att det faktum att det fanns en ska...Ah, jag tänkte att det faktum att det fanns en skala var uppenbart, eftersom man annars inte kan tala om ändringar i procent på något väldefinierat sätt...<BR/><BR/>... och därmed skulle skalan vara underförstådd i uttalandet "50% godare" (dvs, det skulle vara uppenbart att 50% godare = 50% högre betyg).<BR/><BR/>Men du har nog rätt i att 50% godare är lite otydligt. Jag kanske skulle ändra det? *funderar*Malin Sandströmhttps://www.blogger.com/profile/02345982036707350016noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-11270539.post-54182491063493233222007-08-13T17:05:00.000+02:002007-08-13T17:05:00.000+02:00Kul försök! Dock blir jag lite fundersam över påst...Kul försök! Dock blir jag lite fundersam över påståendet om att "den medföljande osten smakade 50% bättre". Bättre vore väl att säga att osten fick ett 50% högre betyg? De mätte ju hur bra vinet/osten smakade med en väldigt subjekt 1-9-skala, och för sådana är det inte definierat vad som är "50% godare"... :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01238303946435935100noreply@blogger.com