måndag, september 19, 2005

NASA siktar på ny månvandring 2018

NASA har offentliggjort sin nya vision: en ny farkost med plats för fler astronauter, månvandring år 2018 och så småningom en fast bas på månen.

NASAs nya plan är tämligen lik Apollo-programmet - för lik, anser vissa. "Tänk på det som Apollo på stereoider" säger NASA administrator Michael Griffin, enligt New Scientist Space. Till skillnad från Apolloprogrammet ska dock fyra personer rymmas i månlandaren (mot två förra gången), och ingen astronaut ska behöva stanna kvar i omloppsbana istället för att gå ner till månen yta. Maxtiden tillbringad på månen ska också öka från tre dagar till sju.

Nytt är däremot att man har en separat uppskjutningsfarkost för lasten och en annan för personal. Astronauterna möter sedan, i omloppsbana runt jorden, upp den större farkost som tar dem till månen. När den farkosten är i omloppsbana runt månen lösgörs landningsmodulen från huvudfarkosten. Efter avfärd från månen ansluter landningsmodulen till huvudfarkosten för återfärd till jorden. Man kommer, tack vare fallskärmar och ett nytt airbag-system, kunna landa på marken istället för i vattnet.

I informationsmaterialet (inkluderar flashgrafik och QuickTime-filmer) framgår att NASA ser detta som ett steg mot en permanent månbas, och att det i sin tur är ett steg mot att åka till Mars.

Återstår att se om budgeten kommer att få godkänt, med tanke på Katrina bland annat.

Länkar
New Scientist Space
NASA

3 kommentarer:

Rikard sa...

det svåraste problemet att lösa med en månbas blir nog måndammet. I låg gravitation och med total avsaknad av fukt så får man ett oerhört efterhängset damm.

Anonym sa...

Själv har jag bredband, men för de med långsammare uppkopplings skull skulle jag föreslå att skapa en mindre version av bilden och från den länka till den större. Nuvarande bild är trots allt på uppåt 2 MB.

Kan annars ta tillfället i akt och tacka för en mycket trevlig och intressant blogg.

Malin Sandström sa...

anonymous: jo, tanken slog mig - efter att jag stängt av datorn igår. Ska försöka komma ihåg att fixa det när jag kommer hem ikväll.
Tack för påminnelsen.

Passar på att be eventuella modemförsedda-läsare om ursäkt. Jag är, egentligen, väl medveten om att inte alla har bredband...