fredag, oktober 14, 2005

"Börshandel" förutsäger influensautbrott

Att handla med "influensakrediter" på en speciell influensabörs är ett effektivt sätt att förutsäga utbrott. Det har forskare vid University of Iowa kommit fram till.

Efter beskedet om att viruset i Turkiet var H5N1 ("fågelinfluensaviruset"), och misstänkta fall i Rumänien, är metoder att förutsäga influensautbrott mer aktuella än någonsin. Iowa-projektet började som ett pilotprojekt i februari 2004, och är ett samarbete mellan ekonomiprofessorn George Neumann och infektionsläkaren Phil Polgreen. Det var ett "utskott" från Iowa Electronic Markets, som är en investeringsmarknad driven i forsknings- och undervisningssyfte.

Projektdeltagare var ett femtiotal handlare (professionell sjukvårdspersonal i Iowa) som fick investera "influensadollar" i att köpa och sälja kontrakt på vilken färgkod (5-stegs aktivitetsnivå) som skulle komma att gälla inom de närmaste veckorna, från gult (ingen aktivitet) till rött (vida spridd aktivitet). Marknaden lyckades förutsäga rätt färgkod för Iowa 2-3 veckor i förväg i 80% av fallen, det vill säga 3-4 veckor före officiella data. Polgreen säger (till Medpagetoday): "Det finns ännu ingen metod för att förutsäga influensaaktivitet, men informationen som behövs finns spridd där ute. Förutsägelsemarknaden aggregerar individuella upplevelser till kollektivt användbara data." ("There is currently no method for forecasting influenza activity, but the information needed is out there - but it's spread out. The prediction market aggregates individual experiences into collectively useful data.")

Att förutsäga var utbrott sker och hur stora de blir underlättar naturligtvis en effektiv distribution av vaccin, och minskar mängden spill. Med två veckor förvarning hinner man också immunisera de mest sårbara i befolkningen.

Ett utökat projekt, som så småningom ska täcka en större del av USA, har fått forskningsanslag för fem år och planerades starta i slutet av september. Enligt Polgreen hoppas de kunna börja publicera förutsägelser om influensaaktivitet under nästa år.

För övrigt har Nature en blogg enbart om fågelinfluensan, som verkar ha bra och någorlunda vinkelfri rapportering.

Länkar
Iowa University (nyhetsrelease 23/9-05)
Medpagetoday (7/10-05)
Medgadget (11/10-05)

1 kommentar:

Anonym sa...

Lärde mig om Predition market när jag läste boken "wisdom of Crowds". Prediciton market tror jag är 3.0 IT, något som kommer att komma mer och mer och anävndas både publikt men också inom beslutsfattning inom organisationer.

Kolla in Bloggen nedan, grymt uppdaterat inom området

http://www.midasoracle.org

Svenks aktör som jag googla fram som håller på med Predition market i sverige! coolt med företag i framkant!

http://www.redict.se

Ciao Bella