lördag, november 05, 2005

Enkel text imponerar mer

Att använda häftiga typsnitt, eller stoppa in ett och annat komplicerat ord i sin text för att framstå som mer insatt, kan snarare få motsatt effekt. Folk tenderar nämligen att bedöma den som gör så som mindre intelligent än den som skriver med enkla ord och använder ett läsvänligt typsnitt. Det visar forskning från Princeton University i New Jersey, USA.

Studien byggde på textprov där texten och typsnittet manipulerades för att vara mer eller mindre lättläst. Texproven var bland annat ansökningar till högre utbildning, sammanfattningar från sociologiavhandlingar och översättningar av ett verk författat av Descartes. Testpersonerna var, som så ofta annars, studenter. Daniel Oppenheimer, som ledde studien, sammanfattar: "Allt som gör en text svår att förstå, som onödigt långa ord eller komplicerade typsnitt, försämrar läsarens uppfattning om texten och dess författare". Han påpekar också att studien bara gäller långa ord som används i onödan, inte långa ord rent generellt.

Studien har dessutom en rätt rolig titel: "Consequences of Erudite Vernacular Utilized Irrespective of Necessity: Problems with Using Long Words Needlessly" (en snabb fulöversättning blir väl något i stil med: "Konsekvenser av att nyttja en mångordig vokabulär utan beaktande av behov: problem med att använda långa ord i onödan") som säger rätt väl vad det handlar om. Studien publiceras i Journal of Applied Cognitive Psychology.

Länk
Science Daily

5 kommentarer:

Simon sa...

hah! Har en klasskompis som gör sådär hela tiden, han vägrar tro att det är skadligt att snorta thesaurus...

CV sa...

Precis vad jag alltid försöker hävda när byråkraterna på jobbet inte vill låta mig förenkla deras krångliga texter.
Tack så mycket, nu kan jag hänvisa till forskning som stöder min tes.
Chadie
http://chadie.typepad.com/chadie/

paradox55 sa...

Folk som krånglar till det med ord gör det för att ha tolkningsföreträde...

Anonym sa...

Intressant. Speciellt när det gäller det där med att använda enkla typsnitt känner känner jag att jag skulle svara på samma sätt. Ett häftigt typsnitt hör nog hemma mer på ett födelsedagsinbjudningskort eller liknande, inte i en seriös text.

Anonym sa...

Föredömligt simplistisk framställning :)