måndag, juni 12, 2006

Genmanipulering räcker inte till för att ge allergifria katter

Allerca, som tidigare annonserat planer på att genmanipulera fram en "allergifri" katt som även kattallergiker kan tåla, har nu övergett gentekniken till förmån för vanlig avel. Men allergiexperter är tveksamma till om det kommer fungera.

Allerca riktar in sig på att få fram katter som producerar lite eller inget av proteinet FEL D1. Genen är särskilt lågproducerande hos vissa kattraser (ner till en tusendel av produktionen hos en vanlig katt), och Allerca försöker nu korsa fram en allergikervänlig katt från dessa raser.

Men experterna har invändningar. Dels kan en tusendel fortfarande vara alldeles för mycket för de känsligaste allergikerna att hantera - och dessutom finns det flera sorters kattallergiker som reagerar på andra ämnen katten utsöndrar. Detta hindrar dock inte ivriga allergiska kattälskare att beställa kattungar från Allerca: New Scientist uppger att kattungarna, som skickas vid 12 veckors ålder, kommer kosta $3950 i USA och €4950 till €9950. Trots det är beställningslistorna fulla.

Allerca började redan 2004 att ta upp beställningar på allergifria katter, till en depositionsavgift på $250. Då lovade man att leverera 200000 kattungar per år med början år 2007, men nu är uppskattningen betydligt mindre: ca 400-500 kattungar ska levereras under 2007.

Kanske kan de riktigt känsliga allergikerna så småningom kombinera en lågallergikatt med ett vaccin mot kattallergi (se Vetenskapsnytt 28/3 2005: Vaccin mot (katt)allergi kan bli möjligt), för att vara på den säkra sidan... men jag undrar om folk verkligen skulle göra det motsvarande, det vill säga betala upp emot 12000 kr för att vaccinera sig mot kattallergi?

UPPDATERAT 26/9: Fast Allerca verkar rätt skumma. Se dagens bloggpost: Köp en allergifri katt, bara trettiotusen... nej sextiotusen kronor

Länk
New Scientist

Inga kommentarer: