måndag, april 09, 2007

Varför blogga?

Aardvarcheology-Martin skickade vidare frågan: Varför bloggar du? Jag brukar inte vanligtvis blogga om mig själv, men eftersom mitt svar i stort handlar om vetenskap kanske det ändå platsar här.
 
Egentligen är det summan av flera orsaker:  Jag älskar att skriva, och gillar utmaningen i att beskriva något komplicerat på ett enkelt sätt. Jag älskar att diskutera vetenskap - nästan oavsett område - men har få personer att göra det med. Dessutom har bloggandet gjort mig till en bättre skribent, en bättre kommunikatör och en bättre argumentatör - och därmed en bättre forskare.
 
Jag blir fortfarande sådär barnsligt lycklig när jag lyckas ta reda på eller begripa något jag inte visste förut - och har ännu inte gett upp på att sprida små bitar av den glädjen vidare ("Visste du att...?"). Det finns mycket cool forskning som görs, men som inte blir uppmärksammad. Iallafall inte på svenska.
 
Men det är också sant som Martin säger: Forskning är en ganska enslig syssla, och belöningarna med den är oftast långsiktiga. Det betyder inte att jag gillar den mindre, men en smart bloggkommentar eller en uppskattande länk har räddat min dag rätt många gånger vid det här laget. (Eller som Martin säger: "My scholarly work is solitary and wins me few accolades as few people care about my field. [...] Getting to do something I enjoy and being instantly rewarded with the attention of smart people all over the world seems like an excellent arrangement to me.") 
 
I originalfrågan ingick att lista fem orsaker. Sedan ska man skicka frågan vidare till fem andra, intet ont anande personer: Erika, Jörgen, Harald, Martin och Ingemar - nu är det er tur :-)
 
Hela trädet med folk som har svarat, eller åtminstone blivit uppmanade att svara, finns här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

mitt svar

Åka sa...

Jag blir fortfarande sådär barnsligt lycklig när jag lyckas ta reda på eller begripa något jag inte visste förut - och har ännu inte gett upp på att sprida små bitar av den glädjen vidare

Jag känner igen det där, och önskar att det var mer av sånt i min vardag. Det roligaste med att forska har nog faktiskt varit att skriva avhandlingen, trots att den inte alls hinner bli så bra som jag vill. Jag kanske skulle blogga mer om vetenskap!

Malin Sandström sa...

Åka: Ja, gör det! :-)

Anette Jahnke sa...

" Jag älskar att skriva, och gillar utmaningen i att beskriva något komplicerat på ett enkelt sätt. "

Oj, vad jag känner igen mig! För min del försöker jag ge en annorlunda bild av matematik....

"Jag blir fortfarande sådär barnsligt lycklig när jag lyckas ta reda på eller begripa något jag inte visste förut - och har ännu inte gett upp på att sprida små bitar av den glädjen vidare "

Det här med att begripa, att förstå - är så otroligt intressant ....
Jag skivit om i detta i bland annat ...Vad betyder det att förstår?