onsdag, juli 04, 2007

Jajja spammar svenska bloggosfären med länkar till länkkataloger


Jag noterade för några dagar sedan att jag fått ovanligt många puckade kortfattade och lite ytliga kommentarer - som dessutom länkade till länkfarms-liknande kataloger med namn som "banana-links.com". När jag började gräva lite i det visade det sig att samtliga kommentarer kom från domäner tillhörande SEO-företaget Jajja - och att de verkar ha satt i storskaligt system att spamma svenska bloggar med till synes oförargliga kommentarer där kommentatören (som ofta kallar sig "katarina", "joanna" eller "ewelina") istället för att länka till en blogg/hemsida länkar till en av Jajja:s länkfarmer.

På vissa blogginlägg består hela kommentarstråden av sådana fejk-kommentarer.

Länkkatalogerna får alltså alla sina "legitima" inlänkar från Jajja:s smyglänkar i kommentarerna (samt från ett gäng social-bookmark-sajter som furl.net och del.icio.us - där kontona verkar ha samma användarnamn och sannolikt också har Jajja-koppling). Rätt fult tillvägagångssätt - så gott som alla bloggare vill ju ha och blir glada över fler kommentarer. Så länge de är äkta.

Jag roade mig med att kartlägga litegrann hur länkarna gick, och göra en graf med hjälp av Dotty - det blev en rätt otymplig karta. Ett utsnitt visas ovan, hela bilden finns via min hemsida (ps, png)). Vita ellipser är bloggar, färgade fyrkanter är länkkataloger (blå), fejkade sökmotorer (grå), andra sidor jag vet eller starkt tror är Jajja-sidor baserat på whois-data (grön) samt social-bookmarking/tagging-sidor (rosa). Data från Yahoo's siteexplorer-tjänst (siteexplorer.search.yahoo.com), så de är säkert inte helt pinfärska men borde ge en bra bild.

Efter ha hittat runt 70 olika bloggar med skräpkommentarer och ett fyrtiotal skräpsidor som alla tillhör Jajja (verifierat via whois) ledsnade jag. Den totala länkhärvan lär vara betydligt större...

Här är en lista på domänerna till skräpsidorna - de utan ändelse slutar med .com (som textfil här).

galaxy-search
intergalactic-search
planetary-search
luna-search
moon-search.org
stellar-search.org

lime-links
cranberry-links
grapefruit-links
melon-links
mango-links
strawberry-links
blackberry-links.org
currant-links
blueberry-links
cherry-links
apricot-links
banana-links
raspberry-links

mango-search
grapefruit-search
apricot-search
banana-search
lime-search
starfruit-search

gräslänkar
havslänkar
vårlänkar
semesterlänkar
sommarlänkar
palmlänkar
sollänkar
kanotlänkar
pussel-länkar
fruktlänkar
prästkragelänkar
strandlänkar
kaktuslänkar
vitsippelänkar
golflänkar

Bläh. Nätet är fullt nog av skräp som det är, utan att någon försöker utnyttja min blogg för att öka på det. Nu ska jag rensa kommentarer - och jag uppmanar er andra att göra det samma.

5/7 10:53 ETA: En uppdaterad lista över skräpsidor/kataloger - nu drygt 80 domäner - här.

5/7 11.35 ETA: Nikke Lindqvist (Nikke Index) samlar på inlägg om detta - säg till i hans kommentarer om du har skrivit något.

5/7 11.37 ETA: Se kommentar från Jajjas teknikchef Tommy Persson - "Vi på Jajja tar fullständigt avstånd från detta sätt att arbeta! Vi anskaffar länkar av flera samarbetspartners runt om i världen och vi har uttryckligen sagt att vi inte arbetar på detta sätt. Ändå har det alltså skett och vi ska se till att det stoppas omedelbart."

Andra bloggar om: , , , , , ,

41 kommentarer:

Harald Cederlund sa...

Aha - det var en bra granskning! Jag har också lagt märke till mönstret - och hunnit bli lite misstänksam.

Det får bli en rensning bland kommentarerna. Mutter, mutter...

David sa...

Vilket bevisar att trots dyra löften från SEO-människorna att de nu är seriösa har väldigt långt kvar att gå.

Harald Cederlund sa...

Ha - jag hade just rensat undan inläggen så fick jag en ny kommentar - som länkar tillbaka till "Coconut Links"!

Får väl sätta på kommentargranskningen...

IP-numret på denna kommentator och på flera av de föregående inläggen tycks indikera att den av Jajja rekryterade spammaren sitter någonstans i Lodz i Polen.

Lilla B sa...

Har i och för sig ännu inte drabbats. Men bra att vara beredd!

Malin Sandström sa...

harald: nästan samma här - strax efter att jag rensat fick jag en kommentar från ""joanna" som länkade till blueberry-links. Och den kommentatören verkar sitta i Sieradz i Polen (IP: 80.48.73.# )

Åka sa...

Jag har bara fått en sån, men jag insåg genast att det var en spamkommentar och raderade den. Intressant att se att det är så omfattande. Världen är full av lömskingar!

digitalfarm sa...

Jag fick också sådana kommentarer. Ett annat alias man använde var "lotta". Undrar varför man använder tjejnamn?

Malin Sandström sa...

j.a.: jag undrar också över varför de mest verkar använda tjejnamn. Det var en av de sakerna som gjorde mig misstänksam - jag har vanligtvis (tyvärr) väldigt få kvinnliga kommentatörer.

Kanske anser de att det verkar mer troligt att tjejer lämnar korta "sociala" kommentarer (dvs den typ av kommentarer som "lönar sig" bäst ur spamperspektiv - nåt kort och allmänt)? På politikbloggarna jag sett ha dessa kommentarsspam verkar namnet något oftare vara en killes - kanske anser de det mer troligt att killar diskuterar politik?

Din vän sa...

jag har också börjat rensa, fast jag började med att ta bort deras länk helt enkelt.
Fast jag tror att det kanske är bättre att ta bort hela kommentaren, för den är ju inte ärligt menad.
RS
kulturbloggen.com

opassande.se sa...

Jag blev tipsad via Aggemans blogg om detta och rensade ut härom dagen. Den här listan är jättebra, tack för det - hoppas att spamfiltren kan börja plocka upp dem istället nu.

Anonym sa...

Bra att du tog upp det här. Jag har de senaste dagarna rensat bort en hel del såna kommentarer. En till som verkar kunna tilhöra samma kategori är

hittajurist.se

Jag har också sett att det verkar vara någon/några från polen bakom, som har goda kunskaper i svenska.

Hur får man Akismet att ta hand om de här kommentarerna också? Jag har glatt mig åt att Akismet hittills plockat alla spam-kommentarer (när man gör "recheck").

Unknown sa...

Bra gjort.
Intressant är ju att ibland är ju kommentarerna faktiskt vettiga trots att de kommer från "joanna" i Sieradz. Jag antar att även om man är spammare kan man hitta något man vill kommentera på riktigt.

Malin Sandström sa...

leob: det verkar onekligen vara en sida av samma typ. Det går dock inte att säga säkert vem den tillhör (whois ger så pass lite information).

Jag använder inte Aksimet själv, men om du flaggar kommentarerna som spam (och fler Aksimet-användare gör det samma), borde det inte lösa sig med tiden då?

Anonym sa...

Hej,

Vi på Jajja tar fullständigt avstånd från detta sätt att arbeta! Vi anskaffar länkar av flera samarbetspartners runt om i världen och vi har uttryckligen sagt att vi inte arbetar på detta sätt. Ändå har det alltså skett och vi ska se till att det stoppas omedelbart.

Tack för att ni gjort oss uppmärksamma på det!

Med vänlig hälsning,

Tommy Pettersson
Teknikchef

Niklas sa...

Tommy, är du riktigt riktigt säker på det? Du kanske ska be att få kopior på din chefs mail mellan 14:42 och 21:48 den 3 juli.

Malin Sandström sa...

Niklas: :) Det var vad jag tänkte.

Jag hittade ditt inlägg cachat, men eftersom du valt att ta bort det ville jag inte länka till det.

Niklas sa...

Vem vet, jag kanske publicerar det igen.

Trist att de inte kan stå för ett dåligt "marknadsföringsknep" och erkänna det. Kolla bara på knuff.se´s startsida - allt som skrivs har kommit upp där, på bästa exponeringsytan. Hade de tänkt efter hade detta aldrig hänt.

Jag har inte som mål att förstöra för Jajja, absolut inte. De enda som förstör för Jajja är dem själva anser jag.

smul sa...

Malin jag vet att jag har kvar några och endera dagen eller timman tar jag bort dem. De irriterar. Tack för en bra förklaring vad det är för något, jag vet inte själv hur man gör för att ta reda på det du har gjort.

/Smul

Malin Sandström sa...

smul: lycka till med rensandet!

Det är inte särskilt svårt att ta reda på vem en domän tillhör - det finns en databas som heter whois som visar vem som har registrerat ett domännamn. Den går bland annat att hitta här: http://www.iis.se/nydoman/domansok.shtml

Inlänkar - länkar in till en sida från en annan - kan man till exempel hitta genom Yahoo:s Siteexplorer-tjänst. Här är ett exempel med din egen blogg.

Anonym sa...

Härlig bransch, det där. Tack för detta, Jajja med flera: http://akismet.com/stats/

Berätta gärna vilka av era underleverantörer det är som schabblat. Det skulle öka trovärdigheten i er ursäkt. Eller vänta nu, det var ingen ursäkt för att ni förpestar nätet, ni bara skyllde ifrån er. På företag ni själva anlitar? Kom igen nu...

Anonym sa...

Hej Malin,

Tacksamt att få läsa om det här. Har också drabbats av detta och skrev om det på min blogg och länkade till dig. Blir väl till och spärra IP adresserna om det nu hjälper nåt ? Den där whois sidan som du refererade till kunde ju bara söka .se domäner, eller ?

Malin Sandström sa...

eska: du har så rätt - jag missade det i min iver att tillhandahålla en svenskspråkig sida. För att leta efter domänägare till andra domäner kan man t ex använda whois.net (tar också .se)

Anonym sa...

Jag har haft besök av en Evelina och den kommentaren gick genom och ser helt relevant ut.

Det betyder att detta spam måste vara uträttat av människor och inte av datorer - vad jobbigt... Ska nog inte ta bort min kommentar - men ska nog lägga till rel="no-follow" när jag får tid.

Anonym sa...

Ok, tack för adressen ! :-)

CV sa...

Bra att du tog tag i det här. Jag har undrar och börjat ta bort de här kommentarerna. Det konstiga var att de var om inte vettiga så inte helt korkade utan hade med ämnet för blogginlägget att göra.
RS
kulturbloggen.com

Malin Sandström sa...

CV/RS: det är inte så svårt att fixa en ytligt relevant kommentar om den som kommenterar är en människa. Vi är ju fortfarande betydligt mer avancerade än spam-robotar.

Därför blir också en sådan här metod så mycket mer irriterande, i mina ögon.

Anonym sa...

Men jag hajar inte riktigt det där, för det kan väl aldrig vara så att det är två stackars tjejer som heter Katarina och Joanna, som sitter i Polen och surfar på bloggar 24 timmar om dygnet..? ;-)

Mary X Jensen sa...

Jag fick också några kommentarer av Joanna idag, och fattade inte ett dyft.

Men jag kan inte se att något länkats tillbaka. Ska genast gå och kolla den saken och rensa.

Men vad är egentligen meningen?

Mary X Jensen sa...

Tack för den informationen.

Oj, då jag fick också ett par kommentarer av Joanna idag och tänkte va coolt, det är någon som sitter och läser gamla inlägg här ;-).

Aningslös och än sålänge ganska oerfaren på det här med bloggning.

Anonym sa...

Hej ! Vill du bli spammad med min blogg-adress http://blogg.aftonbladet.se/15613/? Den handlar nämligen om något som måste vara århundradets största medicinska skandal.
Välkommen att besöka den.
Linda Morge

Anonym sa...

Hej Malin! Jag har nu skrivit ett nytt inlägg i min blogg där jag lagt in länkar om tidig avnavling. De finns visserligen redan i mina inlägg "Bokstavsbarn, CP och Autism" och "Mailväxling med Socialstyrelsen", men de förtjänar att visas igen. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta!
Mvh
Linda Morge

Anonym sa...

Från Jajja ovan:
"Vi anskaffar länkar av flera samarbetspartners runt om i världen och vi har uttryckligen sagt att vi inte arbetar på detta sätt."

Så ni köper länkar men inte irrelevanta sådana. Men ni anser att det är helt ok att betala folk för att skapa länkar till era domäner med länklistor? Ni anser att dessa länklistor är ett bra och etiskt rikigt sätt att öka en webbplats ranking hos google?

Erik Sellström sa...

Bidrag till wiki:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jajja

Anonym sa...

BRAVO. Ska lära mig av dig. Tack.
Anne-Marie

Anonym sa...

Jag fattar inte vitsen med att lägga in SPAM-kommentarer. Är jag intresserad av dessa länkar letar jag väl upp dom själv, jag b l i r däremot inte intresserad bara för att nån lyckas nästla in dom in min blog eller inbox. Det är bara jävligt irriterande och jag tro f ö inte en sekund på att den där Tommy inte har en susning om vad som sker. Har han inte det borde han avgå som "teknikchef" med omedelbar verkan.

Kristina Ponting sa...

De flesta av dom där "länkkatalogerna" är fritt och vanligt förekommande linkadders, om det är Länkkatalog då lovar ajg äta upp min keps!! så vitt min erafrenhet så ger inte linadders nån större PR nånsin, kanske för en kort stund,men google värderar linkadders lågt.

Anonym sa...

Alla som känner sig hyfsat insatta i hur korrekt och ärlig seo fungerar förstår att jajja i grund och botten är en säljorganisation, inte en internet-tekniskt orienterad organisation. Ca 40 medarbetare och säkerligen tusentals kunder i norden, det går bara inte ihop.

Anonym sa...

Johanna, Anna eller vad vilket tjejnamn som helst.. De behöver inte sitta fysiskt i Polen, det är troligare att de använder sig av en Proxy server.

Undertecknad jobbar själv med sökmotoroptimering. Personligen hatar jag spammandet.

Det finns en klar orsak till blog-spam, men tänker inte gå in på den nu - men i sanningen är att den som kan sökmotoroptimering behöver inte ta sig till så oetiska trick - mycket goda resultat uppnås genom att använda legitima optimerings metoder godkända av sökmotorerna.

Det är vidare möjligt att blogspam som låter som vettiga kommentarer är producerat med robot.

Kanske Teknikchefen kunde kommentera proxy-servers och robotar?

Ajja Bajja!

Anonym sa...

Tack för ett intressant inlägg och en bra kartläggning av Jajjas länkning.

Det skulle vara trevligt med en plug-in som automatiskt gjorde det omöjligt att posta länkar som är förknippade med Jajja. Ett jajjafilter som uppdaterades kontinuerligt med nya jajja-domäner.

Anonym sa...

Ville bara skriva ett litet kommentar och onska dig all gott. Keep up the good work!

wahlman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.