torsdag, februari 26, 2009

KTH-seminarium om forskningskommunikation

KTH har seminarium om kvalitet i forskningskommunikation på fredagseftermiddagen. Inleder gör Anna Strömblad, kommunikationschef vid Högskolan i Kalmar. Punkter som ska tas upp, enligt programmet:

*Vad kan det innebära? Hur skapas kvalitet i forskningskommunikation?

*Är kommunikation med omgivningen den enskilde forskarens eller ledningens ansvar? Kan det löna sig att arbeta med forskningskommunikation?

*Är utveckling av forskningskommunikation mål eller medel i högskolans strategier för forskning, utbildning och samverkan?

*Hur kan man arbeta med att förbättra forskningskommunikationen? I KTHs färska utvecklingsplan framhålls bland annat att doktorander ska tränas i att kommunicera sin forskning till omvärlden, t.ex. i form av populärvetenskapliga uppsatser. Är det ett verksamt medel? Hur ska den träningen ske?

*Kan lärosätena delta i den politiska debatten utan att samtidigt kritiseras för att vara politiskt styrande/beroende?

Intressanta frågor, alltihop. Och intressant talare - Anna Strömberg har arbetat tio år på Sveriges Radio och lär således ha sett processen från båda håll. Jag ska försöka gå, om jag bara övervinner den här bihålekoloniserande dagispesten som jag plockat upp från vännernas treåring...

Tid: Fredagen den 27 februari 2009 kl 13.15 -14.30
Plats: Sal E2, Lindstedtsvägen 3 (entréplan), KTH Campus
Ordförande: Professor Eva Malmström Jonsson, vicerektor KTH


UPPDATERAT 27/2 kl 18:00: Jodå, jag tog mig dit. Rapport kommer på bloggen inom kort.

5 kommentarer:

Rikard sa...

Elvira och hennes föräldrar är friska, så det måste vara någon _annan_ treåring.=) Hoppas du blir frisk snabbt.

Malin Sandström sa...

Ah well, det var mest en sannolikhetsbaserad teori. Barnkalas är nog alltid en riskfaktor ;-)

Anonym sa...

Hoppas du blir frisk som sagt och kan gå. Jag hade verkligen tänkt gå, men är däckad (och jag vet precis vilken femåring som är smittokälla). Det intresserar mig på ett allmänt plan, och har gjort länge, men just nu också mer instrumentellt. Jag ska nämligen ge en kurs för våra doktorander i höst som heter 1N 5504 Att kommunicera forskning. Seminariet hade varit mitt i prick med andra ord. Så jag hoppas på rapport från dig!

gc sa...

Hej Malin, här är en ny "kommentator" på din blogg. Verksam på KTHB, där vi driver projektet "23 saker" som går ut på att lära sig mer om Webb 2.0 och hur det ska kunna användas i vår verksamhet. Har just startat en experimentalblogg, där jag t v uppträder lite anonymt.

Lyssnade på seminariet idag. Tyckte att det kanske i för liten utsträckning behandlade de sätt som aktiva kunskapssökare letar information och utbyter åsikter. Om jag är intresserad av nånting sitter jag inte och lyssnar på radio i hopp att det ska dyka upp nåt spännande. När jag vill veta mer om nåt ämne så går jag ut på nätet och söker. Allt oftare får jag då träff på nån blogg. Då öppnar sig en helt ny värld av initierad debatt.

Anna pratade om tvåvägskommunikation, men alltjämt är det mesta utbudet i praktiken envägs. Men är det envägs, så måste man se till att det blir åtkomligt för den aktive läsaren, att det fångas upp effektivt av sökmotorer.

Malin Sandström sa...

gc: välkommen!

Jag håller med dig; jag saknade också ett lite större fokus på tvåvägskommunikation (AS:s problembeskrivning var verkligen "spot on", men den verkar inte riktigt ha genomsyrat verksamheten ännu). Jag ska försöka kommentera hela seminariet i en ny bloggpost snarast - kom gärna tillbaka!