torsdag, juni 04, 2009

Årets sommarpratande forskare

En av mina återkommande ritualer är att nagelfara listan av Sommarpratare efter folk med något slags forskar- eller vetenskapsanknytning, och sedan prompt pricka in dem i kalendern (visst, man kan podlyssna numer men det är inte samma sak). Resultatet:

*8/7: att Roger Wallis - professor emeritus från KTH, expertvittne i Pirate Bay-rättegången - ska sommarprata gick inte att missa. Både Ny Teknik och avdelningens personaltidning skriver om det. Det lär kanske bli mer fildelningsdebatt än forskningshistorier, men det kommer knappast vara ointressant.

*16/7: Ann Heberlein, etikforskaren som skrivit om manodepressivitet. Lovar att ifrågasätta begreppet "normal" (hoppas på ett forskarperspektiv på detta, det vore ju lysande).

*20/7: Madeleine Westin, tv-meteorolog och äventyrare som enligt presentationen "som forskare deltagit i en nordpolsexpedition". Lite mer äventyrligt än mitt egna sittande bakom skrivbordet...

*29/7: att Mathias Dahlgren numer även är adjungerad professor vid Restauranghögskolan i Umeå, det var mer än jag visste. Men honom måste man ju lyssna på oavsett.

*31/7: och så Peter Englund, ständig sekreterare (sedan i måndags) och professor emeritus.

*3/8: sist på min lista kommer den jag nog allra mest ser fram emot att höra*: Sverre Sjölander, zoolog och etolog.

Verkar lovande, tycker jag.

*(OK då, med undantag för Hasse Alfredsson. Han är ju utom tävlan. Se bara på antalet tidigare gånger han pratat: 1962, 1964, 1971, 1973, 1975, 1976, 1978, 1980, 1989, 1994 och 1999)

5 kommentarer:

tingotankar sa...

Bättre samling än man vågat hoppas. Blir några pod-sändningar att ladda ned i mp3-spelaren i sommar igen helt klart.

Malin Sandström sa...

Ja, visst var det? Frågan är iofs om vissa av dem kommer tala så särskilt mycket forskning. Men man kan ju hoppas :)

Karin sa...

Tack för den spännande listan, Malin! Den (och MP3-spelaren, som sagt) ska jag ta med mig i sommar!

Anna Olsson sa...

Bra lista. Fast ETOlog är Sverre. Det är den gren i biologin som studerar djurens beteende, ur ett biologiskt perspektiv. Han är bra på att fabulera också; det kommer han nog att göra i radion.

Malin Sandström sa...

Anna: hoppsan! Så går det när man läser och skriver utan att tänka emellan. Tack för rättelsen.