tisdag, juni 08, 2010

Årets sommarpratande forskare

En av mina återkommande ritualer (se förra året) är att så snart den publicerats gå igenom listan av Sommarpratare och leta rätt på folk med något slags forskar- eller vetenskapsanknytning, och sedan prompt pricka in dem i kalendern. Resultatet i år:

* 6/7: Nicklas Lundblad, IT-debattör, sporadisk bloggare och filosofie doktor i informatik. Har arbetat på Stockholms Handelskammare, är sedan våren anställd på Google för att bygga upp en tankesmedja kring samhällsfrågor.
"Temat för mitt sommarprogram kommer att vara det vardagliga skrivandet och hur det formar oss, och format mig."

* 15/7: Micael Dahlén, professor i företagsekonomi, och författare. Lär vara en bra föredragshållare, och ska "väcka alla lyssnare till en värld där det är bra att ljuga, där det inte är någon idé att göra långsiktiga planer och där det inte går att vara lycklig längre än tre månader".

* 22/7: Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, och författare. Ledamot av KVA, och flitigt anlitad av bland andra Vetenskap & Allmänhet. Är bland annat duktig på att ta ett existensiellt perspektiv på fysik och rymden utan att det blir fånigt. Har varit med i Vetandets värld i fokus (maj 2008), för den som inte kan hålla sig till juli och vill provlyssna redan nu (mp3).

* 26/7: Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria, samt medicine hedersdoktor. Och författare; har skrivit böcker om känslornas historia.

* 15/8: Staffan Scheja, konsertpianist och professor (vid Musikhögskolan). Behöver väl ingen närmare presentation...

* 18/8: Annika Linde, professor och statsepidemiolog; "jag baserar mitt sommarprat på olika typer av forskning och inte minst egna erfarenheter av många slag"

Och så ett hedersomnämnande: 31/7: ingenjören Håkan Lans, uppfinnare av en tidig prototyp till datormus (men inte den ende), färggrafik, och mycket annat.

Fem professorer, en doktor, och en ingenjör. Ungefär lika många forskningsanknutna som förra året, och alla utom en debutanter (Karin Johanisson sommarpratade 1999). Ska bli spännande!

4 kommentarer:

Forskningspolitik sa...

Malin, en liten rättelse: Håkan Lans är inte uppfinnaren av datormusen, vilket han också nogsamt påpekade i radions presentation (då han blev intervjuad). Jag råkade höra det. Uppskattar din blogg, ändå, mycket,

Malin Sandström sa...

Du har rätt, slarvigt skrivet/researchat av mig. Bättre nu?

Forskningspolitik sa...

Riktigt!

Anonym sa...

Hej Malin!

Jag kidnappar kommentarsfältet för en helt orelaterad sak (hittade inget annat sätt att nå dig): Jag skulle vilja bjuda in dig till mitt blogginlägg Hjälp mig, kockar och kemister!

Väl mött! Mvh, Anders