tisdag, november 30, 2010

Julkalendrar med inslag av vetenskap

Imorgon börjar julkalendrarna! Och då tänker jag inte på TV- eller radiovarianterna, utan på de lite mer nischade entusiastjulkalendrarna.

Lottens fantastiska litterära gissningsjulkalender, till exempel.

Det finns också flera vetenskapligt inriktade julkalendrar. I år tänkte jag slå på stort och försöka följa en hel bunt:

LTHs kemi- och fysikjulkalender, med korta experimentvideor, som jag hann bli tämligen imponerad av förra året (när den flimrade förbi i utkanten av avhandlingsskrivartöcknet), och som Vetenskap & Allmänhets Karin twittrade en länk till tidigare idag. För den som inte kan vänta finns hela 2009 års kalender fortarande ute, dessutom med en lucka nummer NOLL som visar upp rödkålens pH-indikatorförmåga i all sin glans.

Samma andas barn är NO-julkalendern, ett projekt av tre elever på Ållebergsgymnasiet, riktad till 9:eklassare som ska välja gymnasieämne (samma kalender uppmärksammades förra året av TV Skaraborg).

FoF har en 11-årsjubilerande julkalender, också den av gissningstävlingstypen.

Illustrerad vetenskap har en kalender med "fakta om julen", som marknadsförs med att man kommer få veta "hur många barr det är på en julgran"... kanske inte det mest utmanande men jag ger den några dagar.

Gissningsvis finns det fler vetenskapligt färgade julkalendrar därute. Nån som har några bra tips?

Redigerat 5/12: och VoF:s blogg har en julkalender som verkar crowdsourceas via forumet.

Redigerat 2/12 kl 12.57: Susanne i kommentarerna tipsar om Linneas språkblogg-julkalender, med samma för julen passande fras på olika språk varje dag. Smart!

Och VA-Karin påpekar att även NE har en julkalender. Fast jag hittar ingen samlingslänk direkt till den...

Redigerat 1/12 kl 9.40 för att tillägga: den första LTH-länken jag la ut fungerar fortfarande inte, av okänd anledning, men direktlänken till julkalendern gör det, så jag har bytt i texten ovan.

5 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

LTH:s julkalender är sen! Det är tomt! (Jag blev jättenyfiken, omgiven av kemister som jag är. Det är ett tufft liv, ja.)

Malin Sandström sa...

Men det fanns en annan länk, och där finns den!

Det gjorde den nog redan igår, så jag ändrar till den länken i bloggtexten...

Susanne Pelger sa...

På Linneas språkblogg finns en riktigt bra kalender! Adressen är http://linneahanell.wordpress.com/blogg/

Karin sa...

Hej Malin!
Jag inser just att jag lyckats missa att du redan listat julkalendrar! Jag bloggade också om såna - lite i tisdags och lite mer i dag. De verkar ha haft lite trassel med länken på LTH, men nu verkar det som sagt funka. Fast hittills är det bara fysikexperiment - det ska visst bli både kemi och fysik i år. Science centrens julkemikalender är riktigt fin! Länk på VA-bloggen: http://v-a.se/blogg/2010/12/fler-kunskapsjulkalendrar/

Malin Sandström sa...

Susanne, Karin: tack för tipsen!