tisdag, oktober 09, 2012

'Bloggrullen är död', eller 'länge leve bloggrullen'?

Jag har rensat och uppdaterat länklistan med svenska bloggar (och liknande; fast det blev nästan bara bloggar kvar). Den var sorgligt inaktuell, med ett gäng trasiga länkar, ett gäng länkar till bloggar som inte längre är aktiva, och några länkar som behövde uppdateras. Det märks att jag inte ägnat den någon större uppmärksamhet under mitt nästan-uppehåll i bloggandet. En motsvarande, minst lika nödvändig uppdatering av den engelska länklistan är på gång.

Jag funderade lite, under rensandets gång, på om blogrullen delvis har spelat ut sin roll; hur många besöker en faktisk blogghemsida nu för tiden, jämfört med att hålla sig uppdaterad via RSS (där bloggrullen inte alls syns) eller klicka på strölänkar till enskilda inlägg via till exempel Twitter och Facebook (där fokus ligger på den enskilda texten)? Eller innebär utspriddheten tvärtom att blogrullen som vidare guide gör mer nytta nu än förr? Oavsett vill jag gärna bidra med lite länkkärlek till de aktiva svenska vetenskapsbloggar(e) som finns därute. Det verkar inte som om vi blivit många fler sedan 2009/2010 när jag senast rensade och uppdaterade i listan. Möjligen finns det fler professionella bloggar - jag menar sådana som forskning.se:s redaktionsblogg och VR:s ämnesbloggar, där den som skriver representerar en organisation och gör det som en definierad del av sitt jobb - men mängden personer med tid, kunskap och intresse nog att blogga på svenska om vetenskap verkar alltjämt vara rätt liten. Tyvärr.

Den engelska länklistan kommer däremot bli en rejäl utmaning. Efter att Seed Medias dominerande vetenskapsbloggportal Scienceblogs halvt imploderade under senare delen av 2010, i svallvågorna efter "PepsiGate", uppstod ju en bunt nya nätverk och konstellationer som jag tycker vitaliserade stora delar av den engelska vetenskapliga bloggosfären. Där är snarare utmaningen att hitta rätt urval bloggar att lägga sin begränsade lästid (och sitt länkutrymme) på. Fast det är ett lyxproblem.

Med det sagt: bloggtips mottas tacksamt! Svenska såväl som engelska. Lämna gärna en länk i kommentarerna.

10 kommentarer:

Global media sa...

Jag driver en blogg kring medieforskning, teknologi och social förändring på www.globalmedia.tumblr.com

Vet inte om den passar in i ditt forum här men tipsar ändå.

Unknown sa...

Jag försöker lägga upp mina texter på min sida "Vetenskapspedagogen" och skriver också unika inlägg dit. Det fungerar i praktiken som en blogg och har rss-flöde.

De flesta läsarna hittar mina inlägg via Twitter och Facebook.

www.vetenskapspedagogen.se

Malin Sandström sa...

Michael: tack! Det är himla svårt att hitta de svenska forskare som bloggar på engelska...

Emil: ja, jag skulle nog kalla det en blogg, jag också. Bra med RSS-flöde!

Michael sa...

Malin, tack själv för länk. All spridning uppskattas och beröm för ditt initiativ.

Waldemar Ingdahl sa...

Hej Malin, tack för länk. Astrosmurfen bloggar brukar jag läsa http://astrosmurfen.wordpress.com/

Malin Sandström sa...

Waldemar: tack för tips! Nu har jag lagt till astrosmurfen.

Exilapotekare sa...

Jag älskar bloggrullar! Har ingen på min nuvarande blogg eftersom det är det där med aktivitet och aktualitet... Men för mig som är en lite tvär "non-adapter" och vill styra mitt eget informationsflöde är det en fantastisk möjlighet att se vad folk tycker kan vara läsvärt. Så en eloge till dig som håller lite koll på listorna! Tack.

Exilapotekare sa...

Jag älskar bloggrullar! Har ingen på min nuvarande blogg eftersom det är det där med aktivitet och aktualitet... Men som en något tvär "non-adapter" som vill styra mitt eget informationsflöde, är de en fantastisk resurs att hitta vad andra tycker kan vara läsvärt. En eloge till översikten över dina rullar!

Erika sa...

Den här bloggen verkar inte vara aktiv för tillfället, men om du kommer igång igen får du gärna lägga till min blogg (www.erikagroth.se) bland de svenska vetenskapsbloggarna.

Malin Sandström sa...

Erika: tja, jag överskattade grovt mängden fria händer man har med tvillingar när de blivit över ett halvår, kan man säga. Och mängden sömn man får ;-) Jag hade optimistiskt tänkt att jag skulle kunna skriva lite inlägg när jag var föräldraledig, men så blev det inte. Men tanken ÄR att bloggen ska komma igång, närsomhelst nu. Och nu finns du i bloggrullen!