Det här är 7:e upplagan av Rymdkarnevalen, den svenska bloggkarnevalen som visar upp blogginlägg med rymdtema. Tidigare upplagor av rymdkarnevalen hittas här.
Rymden är den stora resan - främst i tanken, men för några få utvalda en resa "på riktigt". Något som återkommer i många av den här rymdkarnevalens blogginlägg.
Jörgen Modin skriver om de kanske mest rymdlämpade småkrypen av alla: trögkryparna, som inte bara klarar extremtemperaturer och torka - utan faktiskt också både vakuum och UV-strålning. Det är klart, myggviktare som trögkryparen (blott en tiondelsmillimeter lång) kostar inte heller så mycket extra i fraktvikt. Något som kostar desto mer i frakt är såklart att ta med saker till rymdstationen ISS och ta med dem därifrån. Tur då att lastfarkosten Jules Verne fungerade ännu bättre än väntat, påpekar Populär Astronomi:s Kambiz Fathi. Kanske hade den blivit än mer uppskattad om den fört med sig certifierat rymdsäker cognac, som den som svenska Cognac Societys Kristofer Scheiderbauer tipsar om.
ISS är däremot småpotatis om man jämför med logistiken och kostnaderna inblandade i att åka till Mars och ta med jordprover tillbaka hem. Ariel Borenstein rapporterar beräkningar som säger att minst fem miljarder dollar, och avancerade speciallabb nere på jorden, krävs för att det ska fungera - för en yttepyttemängd om ett halvkilo grus och sten. Riktigt så storskaligt behöver man kanske inte resa - men även att "bara" komma upp i rymden en liten smula är dyrt. Dag Kättströms bloggartikel (också i senaste Populär Astronomi) berättar om det stora intresset för Kirunas Spaceport Sweden.
Även för oss jordbundna går det att få en fläkt av rymden - både rymdfysik, klimatfrågor och Christer Fuglesang - på lördag i Kungsträdgården, tipsar Assi som kommer vara där med kameran i högsta hugg.
Vill man inte ens åka så långt kan man ju också resa i tanken med lite extra hjälp av kulturen. Fast med risk att bli besviken; det är inte alltid någon annans fantasirymd passar väl med ens egen. Bionykomlingen Wall-E - den animerade städroboten som rensar jorden efter att mäniskan övergett den - är ett exempel. Pidde Andersson tycker att filmen är visuellt fantastisk men fruktansvärt tråkig och fullproppad med fiiina budskap. Signaturen Being Blogged tycker däremot att den är söt, smart och charmig - en åsikt som verkar delas av flera biotittande bloggare. Och Weird Science:s Per Perstrand gillar filmens många rymdkulturella referenser.
Ständigt framflyttade spelet Spore, som till slut fått premiär, ger också blandade intryck. De första stegen - där man styr utvecklingen av en fåcellig ursoppe-organism till först landlevande och sedan också stamlevande och stadslevande varelse - har gott om charm och nästintill oändliga customiseringsmöjligheter, men själva spelmomenten är enkla och rätlinjiga, tycker Kongs Lars Jensen och spelbloggaren och -poddaren Sebastian Magnusson (i gott sällskap av innehavaren av den här bloggen). Naseer Alkhouri tänker oavsett rösta med plånboken i hopp om fler spel som knuffar branshen i rätt riktning. Färre bloggande spelare verkar ha hunnit ta sig ordentligt in i den sista fasen - rymdutforskning och kolonisering - eller så är de så pass fast att de inte hinner rapportera om det :) Det allmäna intrycket från den spelande delen av bloggosfären verkar iallafall vara positivt.
Saknas vitala element i karnevalen? Eller vill du hosta nån kommande Rymdkarneval? Säg till i kommentarerna!
Andra bloggar om rymden, rymdkarneval.
1 kommentar:
Hej Malin
Vilken trevlig rymdkarneval du har skrivit. Men en snart är en rymdresa inte bara något som försigår i tanken eller är något man bara drömmer om. Snart kan vem som helst köpa en biljett ut i rymden. Förvisso till en början bara för de med stor plånbok, men senare till en tiondel av priset eller till en ännu mindre peng. Flyget var dyrt i början men nu kan man ju köpa biljetter till extremt låga priser.
-Leif Arndorff
Skicka en kommentar