Att äta kött och mejerivaror kan vara mer onyttigt för den som gör det ofta, enligt ny forskning. En färsk studie i Nature Medicine visar att köttätare har en bakterieflora som är bättre på att omvandla L-karnitin, som finns i rött kött och mejerivaror, till ett ämne som främjar kolesterolbeläggningar i blodådror.
När det gäller magens bakterieflora är mycket ännu okänt, men antagligen passar devisen "du är vad du äter" ganska bra. Den som äter mycket kött kommer med tiden samla på sig bakterier som är bra på att bryta ner kött, och vice versa, eftersom de gynnas gentemot bakterier som hellre bryter ner något annat. Men att bakterierna är bra på att bryta ner något innebär inte nödvändigtvis att slutresultatet är hälsosamt, och den här studien är ett bra exempel på just det.
I studien fick köttätare, vegetarianer och veganer äta L-karnitin, ett ämne som finns i kött och mejeriprodukter och även säljs som kosttillskott. L-karnitin omvandlas till trimetylamin-N-oxid (TMAO) av bakterier i magen, men omvandlingen är olika effektiv beroende på bakterieflora. Köttätarna fick mycket riktigt betydligt högre halter av TMAO i blodet jämfört med vegetarianer och veganer, trots att alla fick samma dos L-karnitin. När försökspersonerna ätit en veckolång dos av bredspektrumantibiotika, som minskade mängden bakterier i magfloran, upprepades testet och då hade halterna av TMAO sjunkit dramatiskt, framför allt hos köttätarna. Efter en period på några veckor när försökspersonernas magflora fick återhämta sig upprepades testet en tredje gång, med väsentligen samma resultat som första gången.
TMAO saktar ner bortresningen av kolesterolbeläggning i blodkärl, och bidrar därmed till åderförfettning (eller som det ibland fortfarande kallas, "åderförkalkning"). Därmed ökar risken för otrevligheter som hjärtinfarkt och stroke.
Resultaten kompletteras också av flera andra delar av samma studie. Dels undersökte forskarna blodhalterna av L-karnitin hos 2600 patienter som var inne för frivillig hjärthälsokontroll. Enbart mängden L-karnitin hade ingen synbar påverkan på hjärthälsan, men de som samtidigt hade höga halter av TMAO i blodet hade också sämre hjärthälsa.De konstaterade också att möss som fick L-karnitin i kosten fick dubblad risk för åderförfettning, men bara om de hade fått behålla sin vanliga bakterieflora. Fick de samtidigt antibiotika som höll bakteriefloran nere tålde de L-karnitin mycket bättre; mängden producerat TMAO sjönk drastiskt.
Varför är det här intressant?
Traditionella kost- och hälsoeffektstudier lider ofta av en brist på konkreta förklaringar. Att ett stort intag av födoämne A leder till X% större risk för hjärtinfarkt eller cancer är visserligen bra att veta, men genomslaget av den nyvunna kunskapen blir ofta sisådär när man inte samtidigt kan förklara varför, när uppföljande studier eller fruktlöst sökande efter en gen som gör skillnad kanske visar andra resultat, och de okända faktorerna hopar sig. Därför är det roligt att se att det börjar dyka upp studier som denna, där hälsoeffekter kan kopplas till bakterieflora i matsmältningssystemet - att en av de okända faktorerna börjar bli mindre okänd. (Samma forskningsgrupp har tidigare publicerat en studie om magflora och fosfatidylkolin, som går att läsa gratis här.)
Ska man sluta äta kött nu?
Mnja. Man ska inte glömma att det här bara är en av många olika faktorer i kopplingen mellan rött kött och hälsorisker. Men man ska kanske tänka till lite, och äta kött mindre ofta, särskilt om man har andra riskfaktorer för dålig hjärt- och kärlhälsa. Framför allt ska man nog vara kritisk till innehållet i sportdrycker och kosttillskott, som kan innehålla stora doser L-karnitin. Den här sportdrycken innehåller till exempel 1000 mg L-karnitin, vilket är mer än dubbelt så mycket som den största dosen som gavs till någon av försökspersonerna - de fick en tablett motsvarande 250 mg, och artikeln nämner även att 226 gram kött (en "8 ounce steak") motsvarar 180 mg L-karnitin. Det här "kosttillskottet" med L-karnitin och vitamin B6 ger hela 3000 mg L-karnitin per dag, varje dag, om man följer de rekommenderade doserna.
Redigerat (20:23) för att tillägga: Sveriges Radio verkar ha rapporterat vettigt om studien. SvDs återgivande av TT är däremot rätt kryptiskt och lider dessutom av rubriken "Kemiskt ämne gör rött kött farligt".
Referenser
Artikeln (7/4, Nature Medicine AOP): Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis
Nyhetsrelease (7/4, via Eurekalert): Cleveland Clinic researchers discover new link between heart disease and red meat
Nature News (7/4): Red meat + wrong bacteria = bad news for hearts
Hazen Lab
1 kommentar:
Äntligen bra vägledning och, som du skriver: konkreta förklaringar. Fortfarande lite otydligt budskap som skapar brus i mina val som konsument:
1. fokusen ligger först-helt på rött kött. (PS/tips: förklara gärna för mannen på gatan att "vitare" griskött ÄR rött kött).
2. i texten läser man dock "att äta kött och mejerivaror".:: "köttätare..:", "ska man sluta äta kött"...
För att omsätta vetenskap i konkret handling vill man förstås få svar på frågor som: är det lika illa att äta mkt ost, finns proportioner att ta hänsyn till (typ viss mängd rött kött ger samma mängd karnitin som viss mängd mjölk, ost, fågel- fiskkött.... Och påverkar dessa övriga livsmedel (annat än rött kött) bakteriefloran på ett sådant sätt att bildandet av TMAO minskar/ökar?. Hur sällan kan man äta rött kött för att påverka bakteriefloran i en viss riktning (minskad omvandling av karnitin till TMAO).
Och en skön avslutande diskussion om ett win win samspel av vilka positiva miljöeffekter skulle detta kunna leda till. Samt djurskydd och möjligen smittskydd för den som känner för
Tack för en bra artikel!
Sandro
Skicka en kommentar