torsdag, december 04, 2014

Triss i inspelning: Morgonpasset och Institutet i P3, samt Fabriken Norrbotten

Studio 61 i Radiohuset, där Morgonpasset i P3 spelas in
Det är roligt att prata matmolekylärt, och det händer fortfarande med jämna mellanrum att jag blir ombedd att göra det. Den här hösten har dock varit lite exceptionell, med tre aktuella inspelningar:

P3 Institutet - mina idoler i vetenskapskommunikationsgrenen 'tung kunskap kombinerad med galen humor' - om Maillardreaktionen och om varför saker smakar gott. Med avstickare in mot brun-utan-sol och följdreaktioner på diabetes. Den här snutten spelades faktiskt in precis innan sommaren, hemma vid mitt köksbord, men sändes/poddades precis i början av november.

Fabriken Norrbotten - en "educast" för elever i årskurs 8-9 i Norrbotten - i ett avsnitt om mat. Fritt tillgängligt för skolor i Norrbotten, som jag förstår det, men tyvärr inte för övriga. Vi pratade matlagning och vad som kan kallas "perfekt" mat, och anledningar till att man kan tycka att kaviar smakar otäckt.

Lutfisk i rödkålsspad, efter någon kvart
P3 Morgonpasset - som knappast behöver en närmare introduktion, det var en institution redan när jag var tonåring - som gäst under annandag jul kring åttatiden på morgonen (förinspelat härom veckan). Det var en smått surrealistisk känsla att sitta och simulera annandagsmorgon och julmatsleda, men roligt att få delta lite i den vänliga anarkin som brukar råda i programmet. Vi pratade matmolekylärt om jul, och lite om rester. Jag passade på att ta med mig lite experiment och hällde bland annat rödkålsspad på lutfisk. Och det blir grönt! Iallafall om man fuskar med att blötlägga fisken. Här till höger är en bild från min testrunda hemma i köket kvällen innan:

fredag, september 26, 2014

Summering: fyra månader som gästbloggare hos Curie

Nu har jag gästbloggat fyra månader för VR:s Tidningen Curie. Det blev lite blandat: om neurovetenskapens dataexplosion; problemet med att data bakom forskningspublikationer är svåra att komma åt; min organisations äventyr inom Google Summer of Code; och behovet av fler pusselbitar inom utbildningen av framtidens neuroforskare. Samt ett par mer allmänna inlägg med sommartema - om den akademiska världens något speciella inställning till semester, och min hobby att räkna antalet forskare bland årets sommarpratare.

Jag lärde mig också att jag uppenbarligen är hårdkodat inkapabel till att formulera ett blogginlägg som trivs på upp till 2500 tecken; mina röda trådar och ramberättelser vill liksom slingra ut sig på minst 4000 tecken varje gång. Men som tur är är jag också numer rätt bra på att korta av och stryka irrelevanta darlings...

Och nu då? Jag har lovat skepchick.se ett gästblogginlägg, och sedan ska det förhoppningsvis bli åtminstone krypfart på bloggandet här igen.

tisdag, juni 03, 2014

Sommarpratande forskare 2014

Jag blev så lycklig när jag såg på Twitter att någon mer än jag räknar antalet forskare/forskningsanknutna bland sommarpratarna, så fort listan blir publik. Förra året var det så få - inte ens med generösa mått var de fler än tre - att jag inte kände mig taggad att summera på bloggen, men i år återupplivar jag traditionen. Här är 2014 års forskare och forskningsanknutna sommarpratare:

*25/6 Antje Jackelén, professor i teologi och biskop i Lunds stift, kommer bli Sveriges första kvinnliga ärkebiskop mindre än två veckor innan programmet sänds
* 27/6 Simon Kyaga, överläkare i psykiatri och forskare med en färsk doktorsexamen från KI i mars i år.
*30/6 Anders Bárány, fysiker och medlem av den KVA-kommittee som utser Nobelpristagare i kemi och fysik
* 15/7 Marianne Bernadotte, forskningsfilantrop inom barnögonsjukdomar och dyslexi
* 8/8 Bi Puranen, samhällsforskare och generalsekreterare för World Values Survey
* 11/8 Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare. Publicerade en synnerligen omtalad artikel i Nature om diskriminering av kvinnor i forskarvärlden
* 14/8 Svante Pääbo, världskänd paleogenetiker som bland annat analyserar neandertal-DNA

Roligt också att lyssnarnas sommarvärd detta år är en biolog, Sebastian Kirppu (16/7). Jag ser också fram emot författaren och läkaren Bea Uusma (3/8), som har ägnat år åt att gräva i Andréexpeditionens vedermödor (hade säkert kunnat bli en avhandling). Och missa inte heller Jesper Rönndahl (5/8), som är en av två programledare i P3:s genialiska humor- och vetenskapsmagasin Institutet.

tisdag, maj 13, 2014

Jag gästbloggar hos VR:s Tidningen Curie!

Under ett par månader framåt kommer jag gästblogga hos VR:s Tidningen Curie. Jättekul! Det blir forskningsrelaterat, antagligen med fokus på sånt jag nuförtiden jobbar med: hjärnforskningens förutsättningar, dataexplosionen, infrastruktur, forskares villkor...

Första posten kom upp idag och handlar om dataexplosionen och behoven inom hjärnforskningen, det vill säga orsaken till att organisationen jag jobbar på grundades: Mänsklighetens nästa månfärd går inåt. Det finns också en kort intervju med mig där jag presenterar mig lite närmare.