torsdag, maj 19, 2005

En vinnande strategi att få opponenten att se rött

I dagens Nature rapporteras att idrottare som bär röda kläder har en mätbar fördel - det ökar uppenbarligen deras chanser att vinna. Analysen gjordes på vinnare i fyra grenar i senaste OS, där tävlanden slumpvis tilldelas en blå eller röd dräkt (som designat för ett vetenskapligt försök!). Artikelförfattarna säger att orsaken är oklar, men drar paralleller till djurvärlden där hanar ofta hävdar sin överlägsenhet med hjälp av (röd) färg. De spekulerar i att dra på sig den röda dräkten kan trigga de tävlande genom att ge dem en extra "testosteronkick".

Om de lägger upp sitt resonemang längs den linjen skulle man ju kunna tro att de bemödar sig om att tala om ifall de räknat sin statistik på män eller kvinnor, eller kanske bägge (både män och kvinnor blir visserligen mer kompetitiva av högre testosteronnivåer, men rimligtvis inte på exakt samma sätt)? Inte då, varken i artikeln, nyhetsreleasen eller det kompletterande materialet står det något om könsfördelningen bland de som ingår i statistiken. Så ja, rapporten är intressant - men det är väldigt svårt att dra några slutsatser av den.

Men det ger ju onekligen en ny dimension åt den röda "maktslipsen".

3 kommentarer:

Pernilla Karlsson sa...

Hej hej

vilken rolig blogg, en massa intressanta inlägg. och dessutom väldigt fina färger :-) vi verkar ha lite samma smak kring det.

Hälsar
-Pernilla

Rikard sa...

Var det bara individuella idrotter eller lagidrotter också? Hade de några färgblinda idrottare?

Malin Sandström sa...

Just det, det hade jag ju tänkt skriva. Färgblindhet är inte helt ovanligt (Röd-grön färgblindhet: 3-8% av alla män, 0.5% av alla kvinnor). Det var ytterst oklart angivet hur många idrottare totalt som ingick i materialet, men det är (givet statistiken ovan) mycket sannolikt att några färgblinda idrottare ingick. Jag tror inte någon vet om färgblinda påverkas av rött, men det verkar ju inte så troligt...

Och tack, Pernilla, för uppmuntrande kommentar!