måndag, juni 27, 2005

Fritt tillgänglig vetenskap på nätet

När allt medialjus faller på de stora jättarna till vetenskapliga tidskrifter (som kräver dyra prenumerationer för att man ska få läsa dem) är det lätt att missa att det faktiskt finns en hel del vetenskapliga publikationer fritt tillgängliga på nätet. Små och förhållandevis anonyma kan de dock vara lätta att missa - de är sällan indexerade i någon av de specialiserade databaserna, till exempel, och har låg ranking även i "vanliga" sökmotorer.

Om man vet var man ska leta kan man dock hitta en hel del intressanta saker. Ett bra ställe att börja på är DOAJ, "Directory of open access journals" (Förteckning över fritt tillgängliga tidskrifter). För närvarande listas där 1624 tidskrifter, många startade runt millennieskiftet. Antagligen eftersom tryck och distribution blivit mycket billigare och enklare när internettillgången blev mer utbredd (här talar vi åtminstone 56kbps-modem - det är få artiklar som är under en halv Mb). Tidskrifterna finns inom så gott som alla områden av vetenskapen.
Naturligtvis varierar kvaliteten - men det är roligt att gå på upptäcktsfärd här.

Ett annat alternativ är ePrint-servern arXiv, som startade som en email-baserad bulletin board (ungefär: en digital anslagstavla) 1991. Fem kategorier finns för närvarande: Fysik, matematik, icke-linjär vetenskap, datavetenskap och kvantitativ biologi, med ett flertal underkategorier. Huvudkategorierna har också RSS-feeds.

Eller så kan man helt enkelt söka på "open access" i Google. Då kan man till exempel hitta:

first monday - en vetenskaplig tidskrift om internet-relaterade ämnen. Inte teknikrelaterat, utan informationsrelaterat. Exempelvis kan man läsa om hur 11:e september påverkade Google.

BioMed Central - över 100 tidskrifter inom biologi och medicin (de finns visserligen också i DOAJ)

PLOS (Public Library of Science) - tre tidskrifter (biologi, medicin och beräkningsbiologi) och två till på väg i juli resp september (genetik resp smittoämnen).

JCI (The Journal of Clinical Investigation) - medicinsk forskning

Se det som lite alternativ semesterläsning - något att ha i bakfickan en regnig dag :)

Länkar
DOAJ
arXiv

2 kommentarer:

hakank sa...

Kan också tipsa om FindArticles som har artiklar från flera vetenskapliga tidskrifter. Det finns ett sökval "free articles only" som endast söker i öppna tidskrifter. T.ex. finns artiklar från Skeptical Inquirer (dock utan bilder). En lista på samtliga tidskrifter (inklusive de icke-öppna) finns här).

Håkan Kjellerstrand, hakank.blogg

Malin Sandström sa...

Tack Håkan!

De verkar ha en del icke-vetenskapliga tidskrifter också. Och en del rent bisarra tidskrifter - vad sägs om Journal of Applied Poultry Research?.

Ibland undrar man vem som läser allt.