måndag, september 25, 2006

Köp en allergifri katt, bara trettiotusen... nej sextiotusen kronor

Allergiska kattälskare från hela världen står, enligt det amerikanska företaget Allerca, i kö för att få köpa en av Allercas "allergifria" katter. I USA kostar en av deras kattungar $3950 (trettiotusen kronor), i Sverige och resten av EU blir priset betydligt högre.

Allerca har tagit upp beställningar på "allergifria" katter sedan 2004. Nu finns katterna att köpa, meddelar BBC News. Men de första kattungarna kommer inte levereras förrän september-november nästa år - om man inte deltar i Allercas "Premium Placement"-program och hostar upp ytterligare $1950 (nästan 15000 kronor) för att få en kattunge tidigare än alla andra.

Och det är $1950 ovanpå ett redan väldigt högt pris, speciellt om man inte bor i USA. För leverans inom de flesta EU-länder kostar en kattunge $5950, plus en hanteringsavgift på $995 plus en fraktavgift på $1000-$2000. Totalsumman blir minst 58000 svenska kronor. Det gäller att vara både rik och entusiastisk för att kunna motivera ett sådant utlägg.

Från början, enligt de första nyhetsreleaserna, skulle Allerca ta fram sina allergifria katter med hjälp av genteknik. De backade dock från det och började istället tala om avel; en på femtiotusen katter lär enligt Allercas Steve May naturligt sakna den gen som producerar kattallergen och kan således användas för att avla fram allergenfria kattungar. Allerca angav aldrig någon officiell orsak till bytet av riktning, såvitt jag vet. Kanske visade det sig vara mer komplicerat att på genteknisk väg få fram en frisk allergifri katt än vad Allerca räknat med, kanske är det av exportorsaker (jag har ingen aning om vad exportlagstiftningen är för genetiskt modifierade djur, men jag kan tänka mig att den är komplicerad på vissa ställen). Eller så visade sig kundkretsen inte vara mogen för genteknik - på Allercas hemsida står idag alls inget om de första försöken.

Och här blir det intressant. Det existerar ett konkurrerande företag, Felix Pets, som ska använda RNA-interferens (ett sätt att "stänga av" en gen) för att få fram allergifria katter. De skriver inget på sin hemsida om när de ska släppa sina första katter, men jag har sett 2008 nämnas på nätet. Och de har enligt hemsidans "företagshistoria" ett patent på idén med allergifria katter genom "knock-out"-teknik och RNA-interferensteknik - och ett settlement med Allerca från 2005. Det framgår inte om Allercas insvängning mot mer traditionell avel (om än avel med hjälpmedel som talar om vilka katter som har "rätt" genuppsättning) var en del av överenskommelsen, eller om det är oberoende...

"Mr. Simon Brodie of Allerca, Inc. and Geneticas Life Sciences, Inc. agree to undisclosed settlement with Transgenic Pets after being taken to Federal District Court on charges of breach of confidential disclosure, deceptive trade practices, misappropriation of trade secrets, and tortuous interference with prospective business advantage."

Det går att läsa Transgenic Pets/Felix Pets klagomål och ett rättsprotokoll. Den korta versionen: Transgenic Pets grundare David Avner ingår ett preliminärt avtal med en person vid namn Simon Brodie. Avner delar med sig av information om material, teknik, marknadsföringsplaner mm. De kommer överens om att grunda ett gemensamt företag (som de ska kalla Allerca) för att utveckla och marknadsföra katterna, men Simon Brodie bidrar aldrig med några pengar, mailar efter en längre tystnad att han inte är intresserad av samarbete, startar ett eget företag (vid namn Allerca, lustigt nog) och börjar marknadsföra idén med transgena katter. Enligt dokumenten har dock SB skrivit under avtal på att (bland annat) inte sprida information om tekniken eller ägna sig åt konkurrerande verksamhet - avtal som han då bryter mot. Två månader efter att Allerca gick ut i medierna (oktober 2004) stämmer Transgenic Pets dem, och ett settlement (förlikning?) bestäms under 2005.

Bland annat San Diego Union Tribune och National Geographic nämner detta i sina artiklar. San Diego Union Tribune har dessutom en ytterligare (väldigt intressant) artikel om Simon Brodie och flera av hans företag. Bland annat lär Brodie och hans företag (bl a Allerca) ha skulder på tiotusentals dollar, och Allerca vräktes från sina lokaler i februari på grund av obetald hyra. Antalet katter som Allerca säger sig kunna producera ifrågasätts av etablerade katt-avlare.

Den som fortfarande känner ett sug efter Allercas allergifria katter bör nog läsa den artikeln först...

Bild från Allercas hemsida

Länkar
BBC News
Allerca
Felix Pets
Dagens Nyheter och Vetenskapsradion verkar ha läst BBC, de med.
Transgenic Pets grundare David Avner i New York Times år 2001

Andra bloggar om: , , , ,

Pingat till intressant.se

1 kommentar:

Farsgalt sa...

Intressant! Undrar varför inte fler hakat på San Diego Union Tribune. Tragiskt att så många svenska media är karbonkopior av varandra.

Fast det vet man ju, hur ofta orkar man dubbelkolla innehållet i en notis...

Fantastisk blogg förresten. Håller alltid koll på den.