torsdag, september 21, 2006

Riktig solbränna på tub?

Riktig solbränna på tub kan en dag bli möjligt - det fungerar åtminstone på möss.

I takt med att medvetenheten om cancerrisker och solande ökar, ökar också användningen av brun-utan-sol. Brun-utan-sol ger dock inte, till skillnad från riktig solbränna, ökat skydd mot solen. Och för de med känsligast skinn går det i princip inte att sola sig mindre känslig, utan att bränna sig - MC1R, den receptor i skinnet som normalt ser till att bilda pigment, fungerar inte som den ska hos dessa personer.

Men det kan vara möjligt att i framtiden få fram ett medel som löser båda problemen. Det finns ett som åtminstone fungerar på möss - möss som smordes in med en speciell kräm blev bruna istället för bleka på några veckor, och "solbrännan" visade sig skydda mot hudcancer (från UV-ljus). Den verksamma ingrediensen är forskolin, ett extrakt från plantan Coleus forskohlii som tillhör mintfamiljen och kommer från Indien.

Problemet är att forskolin inte är helt ofarligt; äter man det kan man till exempel bli förgiftad (ämnet säljs ibland som bantningspreparat eller generellt "mirakelmedel"). Det påverkar produktionen av en av kroppens vanligaste signalmolekyler, cykliskt AMP, så det lär bli svårt att trassla ut alla tänkbara effekter och bieffekter.

Forskarna rapporterar att UV-ljus skadar keratinocyter, hudens vanligaste celler. Keratinocyterna släpper då ifrån sig MSH (melanocyt-stimulerande hormon), ett ämne som binder till receptorn MC1R. Det stimulerar i sin tur produktionen av melanin (pigment). Forskolinet går in och sätter igång produktionen av pigment utan att MC1R-receptorn behöver vara aktiv. Exakt hur effekten uppstår (på molekylnivå) är inte känt. Men när det är utrett går det sannolikt att hitta ett ämne som har samma funktion, men inte gör så mycket andra saker i kroppen. Forskarna har redan börjat arbeta med tester på mänsklig hud. Det finns ämnen som liknar forskolin och är godkända läkemedel, bland annat flera astmaläkemedel. Kanske kan något av dem ge oss riktig solbränna på tub... och ge rödhåriga och andra solkänsliga möjligheten att bli bruna, de också.

Länkar
Nature News
Science Now
Scientific American
artikeln i Nature (pren. krävs)

Pingat till intressant.se

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

I want that cream. Is it possible to volunteer for tests on humans?

/ Gerhard
www.gejm.se

Anonym sa...

Det här påminner mig om något jag funderat över: Orsaken till att vi europeer inte har så mycket pigment. Jag har läst att mindre pigment gör att vi lättare bildar D-vitamin genom solljuset. Så vi som bor där det är mindre sol behöver vara ljusare i skinnet. Men afrikaner har mindre pigment i handflator och under fötter, där inga uvstrålar ändå kommer har jag också läst. Det kan förstås bero på att skinnet där är av annan art, som inte kan ha så mycket pigment. Mern om det inte är så, så tänker jag att vi har mindre pigment helt enkelt för att vi inte behöver det, den kostnaden är bättre a spara in.

Anonym sa...

Jag undrar bara vad som händer när man har applicerat brun-utan-sol och fått en artificiell solbränna som inte skyddar mot UV-strålning om man sedan går ut och solar. Hur ser huden ut när man bränner sig då? Den kan väl inte bli röd när den redan är brun?