måndag, november 20, 2006

Ogiftigt bomullsfrö kan ge mat åt miljoner

Bomull odlas i mer än 80 länder och är en viktig inkomstkälla för minst 20 miljoner bönder. Som en biprodukt får man 1.65 kilo bomullsfrö för varje kilo bomull. Fröna är proteinrika men giftiga för människor. Med genteknik kan de bli ogiftiga, och ge mat åt uppemot en halv miljard människor per år.

Bomullsplantan producerar gossypol, ett gift som finns i så gott som hela plantan. De enda som tål det är idisslande djur, som kor. Men kor är förhållandevis dyra i drift; de äter ungefär tre gånger så mycket som höns i förhållande till hur mycket kött de ger.

Med RNA-interferens (samma teknik som gav Nobelpriset i medicin i år) kan man stänga av den gen som producerar gossypol. Då sänks halten av giftet i fröna med 98%, vilket gör dem ätbara för både människor och djur som höns och grisar. Det rapporterar en forskargrupp under ledning av Keerti Rathore vid Institute for Plant Genomics and Biotechnology vid Texas A&M University i veckans nummer av PNAS.

Avstängningen är ärftlig, men forskarna vet ännu inte hur stabil den är över många generationer. De hoppas också kunna tillämpa samma teknik på en annan tänkbar matväxt, azurärt (eller plattvial), som äts som nödmat i vissa asiatiska och afrikanska länder - trots att den innehåller ett nervgift som gör folk sjuka.

En av de mest intressanta aspekterna med det här försöket är, som det mycket riktigt påpekas i Nature News artikel, att genteknik av det här slaget inte innebär att någon främmande gen introduceras i växten. Det är ju annars en av de vanligaste invändningarna mot genmodifierade grödor. Istället stängs en gen som redan fanns av, vilket borde vara mer acceptabelt för många.

Bomullsfröna ska ha en nötaktig smak och kunna rostas och saltas alternativt malas till mjöl som kan ge ett proteiintillskott i till exempel bröd.


Länkar

Nature News
PNAS (artikeln online senare i veckan)

Andra bloggar om: , , , ,

Pingat till intressant.se

1 kommentar:

Malin Sandström sa...

Lite snabbt googlande ger vid handen att det går att ta bort gossypol från den färdiga oljan, och att det görs för matoljevarianten av bomullsolja. Dessutom verkar det finnas riktlinjer på max procenthalt gossypol från FAO/WHO (även om jag inte kan hitta själva riktlinjerna). Så jag skulle tro att oljan som du åt inte var giftig.

Tydligen gör gossypol att män blir infertila. Så vi får hoppas att bommullsfrö-matoljan verkligen renas överallt.