tisdag, november 14, 2006

Tröjan som ger ljud åt luftgitarren

Australiensiska forskare har tagit fram luftgitarristens dröm - en tshirt som översätter rörelser till gitarr-riff.

Goretex i all ära, men nutida textilforskning kan göra mer spännande saker än så. Det visar forskare vid australiensiska forskningsbyrån CSIROs avdelning för textil- och fiberteknologi med sin nya tröja, som både är klädesplagg och instrument. Den som bär tröjan "spelar" genom att flytta den ena armen för att ta ackord, och flytta den andra armen för att spela på luftgitarrens "strängar". Tröjan innehåller en sensor som, med trådlös koppling till en dator, låter specialgjord programvara översätta rörelser till ljudsnuttar.

Utvecklingen krävde tätt samarbete mellan forskare inom vitt skilda områden; programmering, kemi, elektronik, textilteknologi - och musikkomposition. Allt detta arbete för en dyr leksak? Nej, inte bara. Ingenjören och forskaren Dr Richard Helmer, som lett projektet, förklarar: "Tekniken - som går att anpassa till nästan vilken typ av plagg som helst - förflyttar kläder från deras traditionella roller som skydd och modeuttryck in i underhållningsvärlden och en mängd andra tillämpningar inkluderat utveckling av kläder som kan övervaka fysiska förändringar". Smarta kläder, alltså.

En tröja som talar om för mamma när du fryser - eller INTE fryser? En tröja som talar om när du borde ta av den igen och gå in i duschen? Det vore ju extra coolt att kombinera den här tekniken med Philips tröjor med inbyggd ljusgrafik (Vetenskapsnytt 30/8). Undrar om det skulle gå att göra en luftgitarrtröja som visar en bild på den gitarrist som du spelar mest likt just nu? (En tröja som visar smileys eller ändrar text efter humör vore rätt kul det med, i all enkelhet)

Till BBC säger samma Richard Helmer att tekniken skulle kunna användas till smarta sportkläder som talar om vad man gjorde rätt och fel. En golftröja som rättar till swingen, någon?

Länkar
nyhetsrelease (CSIRO, via ScienceDaily)
Podcast och videointervju om tröjan, från CSIRO
BBC News

Andra bloggar om: , , , ,

Pingat till intressant.se

3 kommentarer:

Erika Rindsjö sa...

Kanske fåfängt, men varför inte satsa forskning på att ta fram ett tunt och varmt material så man slipper se ut som en michelingubbe hela vinterhalvåret? Konstigt att ingen gjort det än. Det är nåt jag grubblar på varje år när det är dags att ta fram vinterjackan...

Anonym sa...

Jag antar att det är forskning som pågår, men här sätter ju tyvärr fysiken gränser (damn you!!!).

Man skulle ju kunna tänka sig ett material som reflekterar all strålning i IR-området, som de fula silvriga överlevnadsfiltarna. Svårare är det att lösa den direkta värmeöverföringen. Det är ju luftlagren i jackan som har dålig värmeledning och isolerar. Det finns ju material som aerogel som har extremt låg värmeledning, och som man tydligen kan göra någorlund böjliga material av. Finns som skoinlägg tydligen...

Rikard sa...

Det finns nya spännande material som snarast kan liknas vid vacuumförpackad sand som isolerar sjukt mycket bättre än traditionella luftlagermaterial.

Kruxet är väl bara att få dem böjbara, men det går nog det också. Så håll ut, scifikläderna är snart här.