onsdag, juni 29, 2005

C-vitamin minskar inte risken att bli förkyld



Det är generellt ingen idé att ta C-vitamin i förebyggande syfte - risken att bli förkyld förblir lika stor som för den som inte gör det. Det är slutsatsen av en meta-studie som omfattar 55 studier utförda under de senaste 65 åren. Undersökta doser var från 200 mg och uppåt (rekommenderat dagligt intag i Sverige är 60 mg, något mer för gravida och ammande kvinnor samt för dem som äter p-piller).

Däremot kunde regelbundet intag av C-vitamin förkorta en förkylning när den brutit ut, fast inte mer än en halv dag (för vuxna, något mer effektivt för barn). De enda som har nytta av att ta förebyggande C-vitamin verkar vara de som utsätter sig för hårda fysiska påfrestningar - i den gruppen (maratonlöpare, skidåkare, soldater) minskade förkylningsrisken med upp till 50%. ("Chockdosering" med en 8-gramsdos av C-vitamin vid de första förkylningssymtomen kunde ha viss effekt, enligt en studie som ingick i metastudien).

Länkar
New Scientist
PLoS Medicine


UPPDATERAT kl 14:32 för att tillägga: Nature News och Science Daily skriver visst också om detta. Jag har också lagt till ett foto från artikeln av Douglas et al.

1 kommentar:

Magnus sa...

Jepp, svårt att veta exakt vad man ska stoppa i sig! nå ja som tur är är de billigaste pillren inte så dyra...