torsdag, april 05, 2007

Reliker av Jeanne d'Arc visade sig vara mumie-rester

Relikerna efter helgonet Jeanne d'Arc, som hittades på en apotekares vind år 1867, har visat sig vara något helt annat: resterna efter en egyptisk mumie.
 
Jeanne d'Arc brändes på bål år 1431 i franska Rouen. 436 år senare hittades en glasburk med bland annat ett bränt ben i, och en lapp som sade att det var kvarlevor funna under staken som Jeanne d'Arc brändes vid. I burken fanns även en bit kattskelett, vilket stämde överens med den medeltida sedan att slänga svarta katter på bål där häxor brändes.
 
Philippe Charlier, som är forskare i forensisk vetenskap, fick tillåtelse från franska kyrkan att studera relikerna. Han använde sig av en stor mängd vetenskapliga mättekniker; flera sorters spektroskopi, elektronmikroskopi och analys av pollenrester. Men han tog också till mer ovanlig hjälp: två av parfymindustrins främsta "näsor", eller luktexperter. Oberoende av varandra identifierade de lukter av bränt spackel och vanilj hos "relikerna". Vaniljlukten kommer från vanillin, som bildas när en kropp bryts ner naturligt - inte när den bränns på bål. Analysen visade att mycket av det pollen som fanns kom från tallar, ett träd som inte växte i Normandiet under Jeannes tid. Kemiska analyser visade också att benresterna inte var brända, utan täckta av en balsameringsblandning som bland annat innehöll olika sorters kåda. Kol-14-datering visade slutligen att benen var alldeles för gamla för att ha tillhört Jeanne d'Arc; de kom från en person som levt 300-600 år fKr.
 
Alla tecken pekar på att det istället är resterna efter en egyptisk mumie som ligger i burken. Upptäckten år 1867 stämmer också med den tid då Jeanne d'Arc återupptäcktes av historiker och formades till en nationalmyt, skriver Nature News. Kanske ville någon hjälpa legenden en bit på traven.
 
Länkar