Dagens mediahauss är grönt te och dess positiva hälsoeffekter på diabetes. Prisbelönt, och svensk forskning, men (tvärtemot vad flera medier påstår) inte tidigare okänt.
Antioxidanten epigallokatekin-gallat (epigallocatechin-3-gallate eller EGCG), som finns rätt stora mängder i grönt te, har väckt intresse som motmedel mot diabetes* och dess biverkningar. Den har också bland annat visat sig effektiv eller förmodlingen effektiv mot hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, cancer och alzheimers - oftast i råttförsök, och inte alltid på ett naturligt sätt via mat/dryck - så det är inte helt rättframt att översätta till människa. Andra studier visar att EGCG verkar undertrycka produktionen av glukos i levern (något som jag som ickemedicinare har svårt att dra en direkt slutsats av).
En långtidsstudie på tedrickare (människor) visar dock att de har bättre hälsa i form av minskad risk att få hjärt- och kärlsjukdomar.
EGCG verkar just nu befinna sig i "undermedelsfasen"; många lovande kortsiktiga studier som än så länge är bitvis svåra att översätta till människa. Hoppfullt är det iallafall att man verkar kunna se effekter av doser som ligger inom vanlig konsumtion; 3-4 koppar är till exempel en dos som Åke Sjöholm (som är läkaren/forskaren bakom den nya studien) anger som tillräcklig.
Länkar
nyhetsrelease
DN
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, medicin, diabetes, fetma, cancer, alzheimers, grönt te., EGCG
*Och jag ser fler än en bloggare påpeka "diabetes kan botas!", kanske delvis på grund av Metros något olyckligt valda rubrik, vilket gör det värt att påpeka att det handlar om vuxendiabetes i dess tidigaste stadium.
14 kommentarer:
Vad gäller diabetes så undrar jag om det finns någon mer allvarlig forskning kring de gamla ayurveda-metoder som också påstås bota diabetes. Något du känner till?
Framför allt missar man i flera fall att klargöra att det är frågan om vuxendiabetes.
Jodå, det finns forskning på det (verkar inte finnas så jättemycket av den mest högkvalitativa sortens studie, randomiserad klinisk studie, men iaf några). Här finns en bra sammanställning (utförd av amerikanska AHRQ, Agency for Healthcare Research and Quality, som är en underavdelning till deras hälsodepartement). Slutsatsen i korthet:
"There is evidence to suggest that the single herbs Coccinia indica, holy basil, fenugreek, and Gymnema sylvestre and the herbal formulas Ayush-82 and D-400 have a glucose-lowering effect and deserve further study. Evidence of effectiveness of several other herbs is less extensive (C. tamala, Eugenia jambolana, and Momordica charantia)."
Fast det är inte bot det handlar om, utan symtombehandling. Precis som insulin inte botar diabetes, utan behandlar/förebygger symtom - högt blodsocker och dess följdskador.
Lisa: Ja just det. Det var så självklart för mig att jag inte ens tänkte på det. Värt ett fetstilsförtydligande i fotnoten.
Tack Malin, jag kände inte till örterna. Jag tänkte på den tarmsköljning som man påstår ska hjälpa. (Har tyvärr ingen referens just nu.) Känner du till någon forskning om den?
Leo: jag kan inte hitta någon vetenskaplig artikel där tarmsköljning som behandling mot diabetes undersöks. Det betyder inte nödvändigtvis att det inte finns - det kan vara värt att fråga någon specialist om du har möjlighet.
Det kan också vara värt att kolla i AHRQ-studien; de verkar ha gått igenom i stort sett all forskning på ayurvedisa metoder och nämner kanske tarmsköljning nångonstans i artikeln.
Tack, jag har sökt igenom AHRQ-rapporten, men de nämner bara "medicated enema", vilket inte är det jag har hört talas om. (De har lagt ut rapporten offentligt, det är ju bra, men varför i all världen lägger de inte ut den på ett sätt som gör det enkelt att söka med t ex Google. Högst irriterande.)
Nej, tyvärr, någon specialist med både kännedom om vetenskapliga undersökningar och ayurveda känner jag inte. Jag sparar det här på min inre hylla så länge tills jag får nästa möjlighet att kolla.
Det är väl bara att hinka i sig grönt te och ta sina blodprov. Som medicinering är det ju en rätt trevlig variant. Jag drack ett par koppar imorse och fann sedan att sockervärdet inte hade åkt upp så mycket som det brukar göra under "morgonrusningen". Håller tummarna för att det fortsätter så.
Blodsocker har ju fördelen att det är lätt mätbart, och att det dessutom ändrar sig ganska fort (jämfört med mätbara indikationer på t ex Alzheimers). Så det går ju rätt lätt att testa om teet har någon systematisk positiv verkan.
Dessutom är grönt te både billigt och gott, och tröttnar man på en sort finns det mer.
... och några dagar ser det fortfarande bra ut. Tack för det, alla teplockare!/Björn
Hm, grönt te är gott och jag har funnit att jag inte blir lika sur i magen av det som av svart te. Känns ju bra också när man som jag har en nyutvecklad diabetes typ 2. MEN jag har för många år sedan fått en varning (och även läst om det) att man kan bli förgiftad av grönt te i större mängd, och jag undrar om 2-3 koppar, som man talar om här, inte räknas som "större mängd". Jag tror faktiskt det. Eller?
Större mängd torde sannolikt vara mer än 3 koppar, om man inte använder extremt stora "baljor" till koppar eller någon konstig tillagningsmetod (eller ett te med extremt hög halt av till exempel EGCG). Såvitt jag vet finns ingen fastslagen rekommenderad gräns - däremot är det säkert vist att vara mer försiktig om man på något vis har nedsatt leverfunktion eller äter/dricker annat som också är "belastande" (t ex vissa mediciner). De flesta förgiftningsfall verkar röra kosttillskott med koncentrerat EGCG, inte te.
Här finns en färsk, bra relativt lättfattlig sammanfattning.
Jag funderar på det där med överdosering; det finns ju grönt te i tablettform, rekommenderas 1-2 tabletter 2 ggr per dag. För hälso- och fettförbränningsskäl. Det borde motsvara betydligt mer än 3 koppar. Hur skulle en överdosering upplevas?
Åsa: jag är inte medicinskt utbildad, så jag kan bara anta att man får samma typ av symtom som nämns vid andra typer av leverpåverkan: trötthet, aptitlöshet, gulfärgning av hud och ögon, smärtor i övre delen av magen, illamående, mörkfärgad urin...
Se även länken i min förra kommentar: kapslar ger större risk för överdosering/biverkningar än vad te i koppform gör.
Skicka en kommentar