måndag, augusti 15, 2005

Erotiska bilder gör dig kortsiktigt blind

Att se en erotisk eller skrämmande bild verkar göra en person funktionellt blind för en kort stund, skriver New Scientist. Amerikanska forskare har genomfört en studie där de visat en snabb bildserie för sina försökspersoner. De flesta bilderna var neutrala (landskapsbilder och liknande), men vissa var bilder med våldsamt eller sexuellt provokativt innehåll. Personerna bads leta efter en bild i sekvensen, och det visade sig att ju närmare efter en "laddad" bild målbilden kom, ju oftare misslyckades de med att hitta den. Det verkade krävas minst en femtedels sekund för att få tillbaka normal funktion.

"Blindheten" verkade vara automatisk och kunde således inte påverkas med viljeansträngning. Dessutom var effekten olika stor på olika typer av personer: de som var mer försiktiga och noggranna (klassificerat med hjälp av ett personlighetstest) påverkades starkare än vad mer bekymmerslösa personer gjorde.

Forskarna förklarar sina resultat med att det verkar finnas en flaskhals i processningen av synintryck, och att stimuli som får vissa typer av uppmärksamhet kan "proppa igen" flaskhalsen ett tag. Man tror också att en hjärnstruktur som kallas amygdala är inblandad i processningen av våldsamma bilder, men att det inte är hela historien. Personer med skador på amygdala reagerade nämligen inte på våldsamma bilder, men fick fortfarande samma "blindhetseffekt" efter att ha sett bilder med erotiskt innehåll.

New Scientist påpekar också att det här kan vara ett viktigt inlägg i reklamtavledebatten, eftersom det visar att sexuellt laddade eller våldsamma bilder kan göra bilförare osäkra i trafiken.

Länk
New Scientist

Inga kommentarer: