fredag, augusti 19, 2005

Starkare än stål och diamant - och genomskinligt

Amerikanska forskare har lyckats komma på en enkel och snabb metod för att göra flak (eller kanske snarare remsor) av nanotuber - pyttesmå kolrör med intressanta fysikaliska egenskaper. Flaken är starkare än ett stålflak av samma tyngd och kan bära vattendroppar som är 50000 gånger tyngre. De är också genomskinliga, flexibla och leder ström. Användningsområdena är otaliga.

Tillverkare av nanorör finns det numer gott om, och de används i en hel del produkter. Men de revolutionerande tillämpningarna, de där som man hört talas om sedan 1991 när japanska forskare först upptäckte nanorören, har ännu låtit vänta på sig. Att göra större strukturer av rören har varit dyrt och tidsödande.

Den nya metoden är oehört enkel och elegant. Man börjar med en "skog" av nanorör - en tät samling rör som står upp - och drar i kanten av den med en klisterremsa. Ändarna på de rör som fastnar trasslar in sig i rören bredvid, och deras ändar gör samma sak. Kedjereaktionen ger en remsa av nanorör som sitter ihop. Remsan sköljs sedan i etanol varpå den sjunker ihop. Slutresultatet är inte tjockare än 50 nanometer, genomskinligt, strömförande och superstarkt. Produktionshastigheten är upp till sju meter per minut.

Materialets användbarhet har redan visats. Gruppen har flera patent (och fler lär väl vara på väg). Bland annat har de sandwichat ett nanorörsflak mellan två plexiglasskivor - genom att smälta ihop dem i en vanlig mikrovågsugn. Det tänkta användningsområdet är (uppvärmningsbara) bilrutor.

DN har pratat med ett två fysikprofessorer som båda finner upptäckten väldigt intressant. Artikeln är över huvud taget bra och informativ, med lite intressanta siffror på materialets kapacitet: 50 gånger starkare än stål, leder ström 1000 gånger bättre än koppar, värmeisolerar 40 gånger bättre än diamant.


Länkar

Dagens Nyheter
Nature News
Science Daily

Inga kommentarer: