Det är sällan man hittar en riktigt, riktigt bra populärvetenskaplig bok. De flesta sådana böcker som tas in i svenska bokhandlar - både i originalspråk och i svensk översättning - verkar vara en grötig blandning av new-age-filosofi och kvarkar, och det känns helt enkelt inte speciellt vetenskapligt. Eller originellt, för den delen. Och det är ännu mer sällan man hittar en bok som ger en aha-upplevelser av den typ som får en att se världen annorlunda efteråt.
Mutants: On Genetic Variety and the Human Body av Armand Leroi är en bok som har allt detta. Författaren utgår från olika typer av dokumenterade mutationer hos människa (ibland även hos djur) och använder de fallen för att belysa hur olika delar av DNA samverkar för att forma en komplett människokropp från en enda cell. Mellan raderna skymtar både vetenskapshistoria och idéhistoria fram.
Det låter väl otroligt torrt? Men det är det inte. Den bitvisa förklaringen av hur siamesiska tvillingar uppstår, de olika teorier som funnits och de bitvis genialiska, bitvis groteska experiment som genomförts för att bevisa och motbevisa dessa teorier är lika spännande som en deckarhistoria. Skillnaderna mellan olika typer av dvärgväxt likaså, och ... nej, läs själv!
Dessutom är boken rikt illustrerad, mest med teckningar men även till viss del med foton vilket gör en hel del för förståelsen.
Tyvärr finns boken, såvitt jag vet, inte på svenska. Jag köpte mitt engelskspråkiga pocket-exemplar på SF-bokhandeln i Gamla Stan, Stockholm. I skrivande stund finns det fortfarande exemplar kvar där.
Boken/författaren har också en hemsida, och den finns att köpa på Amazon (rubriklänken).
Bokus har den i hårdpärm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar