Enligt brittiska forskare blir hela 51% av alla beräkningar med miniräknare felaktiga, eftersom folk slår in fel saker. Kanske ska siffran tas med en nypa salt, eftersom undersökningen utfördes som ett led i "marknadsföringen" av en ny typ av miniräknare: en där man skriver allt på skärmen och teckenigenkänning ansvarar för att summorna blev rätt. Med den nya typen av miniräknare blev "bara" 19% av beräkningarna rätt (då berodde det i och för sig på feligenkänning av siffror, något som bör vara rätt lätt att upptäcka).
Med den nya miniräknaren ska det bli enklare att utföra beräkningar som involverar negativa tal, imaginära tal eller fakulteter (3!=3*2*1=6). Och det behövs - det är verkligen väldigt krångligt att göra sådana beräkningar på dagens miniräknare. Man ska också kunna flytta/ändra tal och tecken så fort de "kännts igen" av teckenigenkänningen. Låter lovande. Får se om någon vill tillverka en miniräknare med den här tekniken - Casio säger i artikeln att de inte har nåt intresse av att utveckla något sådant. Synd. (Kanske kan någon göra ett program som gör motsvarande till Nintendo DS?)
Förutom smidigheten så borde det ju vara en motivation för användarna att hålla sig med en någotsånär vettig handstil.
Länk
NewScientist
5 kommentarer:
Jag jobbar i en bokhandel där vi säljer miniräknare. För något år sedan sålde jag en grafräknare i 1100-kronorsklassen till en student. Hon kom tillbaka med den ett par dagar senare och sade att den räknade fel. Omöjligt, tänkte jag. Hon visade mig: när hon slog in en formel som skulle bli noll blev resultatet noll komma någonting. Efter lite ringande fick jag tag på Texas Instruments support. De förklarade att allt var som det skulle: de använde en algoritm som gav ett litet beräkningsfel.
Sedan provade vi samma formel i en billig Casio för 129 spänn. Den räknade rätt (eller avrundade annorlunda).
Sedan dess ser jag på miniräknare med viss misstänksamhet.
Oj.
Frågan är vad man ska göra för att vara säker. Det blir lite som det berömda tre-klockorsproblemet (om klockor kan gå fel behöver man ha tre klockor för att veta vilken som visar felaktig tid), med den ytterligare nackdelen att det finns en betydlig sannolikhet att samma algoritm används av olika tillverkare, så att man inte ens är säker om man testar på tre olika miniräknare.
Huvudräkning är nog fortfarande det säkrare alternativet. Fast kanske inte på måndagmorgnar...
Det blir som på räknestickans tid, när alla svar var ungefärliga! (Den som någon gång provat en räknesticka vet...)
Texasräknarna (och alla andra) använder sig av taylorserier, som ger cancellation och annat mysko om man inte passar sig. Problemet finns även på casio, men där så syns det inte lika tydligt för de visar inte lika många siffror. På min egen gymnasietid så skrev vi små program som korrigerade detta. Det är en nyttig pedagogisk övning =)
Ställer man in räknaren på att visa ett lite mer vettigt antal decimaler så är problemet löst.
Problemet är nog egentligen att folk har lite för dålig koll på parantesregler och dylikt, så den här räknaren adderar egentligen på 19% till på felslh.
hej! Gillar verkligen din blogg! Kommer definitivt tillbaka for att forkovra mig!!
Skicka en kommentar