PFOA
PFOA är i princip onedbrytbart i naturen och kan hittas i låga nivåer i de flesta människor på jorden, bland annat hos teskördare på landsbygden i Sri Lanka. Det anrikas hos människor med en halveringstid på drygt fyra år (se s 6). Det finns indikationer på att PFOA inte bryts ned på precis samma sätt hos män och kvinnor (eller snarare, honor och hanar: det finns testdata från råttor och apor). PFOA har visats ge tumörer hos råttor, men i betydligt högre koncentrationer än de som finns hos människor. Vad källorna är för PFOA är inte helt känt - det förekommer inte enbart i Teflonprodukter.
De flesta toxicitetsstudier (studier som undersöker hur giftigt ett ämne är) för PFOA har utförts med det salt syran bildar tillsammans med ammonium, inte med själva PFOA. Det är oklart om detta spelar någon roll.
Tillverkare av PFOA finns främst i USA, Tyskland och Japan (se s 15).
Vad används PFOA till?
PFOA används bland annat i tillverkning av andra kemikalier, till exempel dess ammonium- och natriumsalter och fluoroakrylester (se s 15). Salterna används i polymertillverkning samt som ytbehandlings- och emulgeringsmedel.
Så vad säger Dupont?
Naturligtvis har Dupont sin egen informationssida om PFOA. I ett skriftligt uttalande tillgängligt där står det:
Based on existing scientific data, DuPont believes that PFOA exposure does not pose any health risk to the general public. To date no human health effects are known to be caused by PFOA even in workers who have significantly higher exposure levels than the general population.
Det finns också (minst) ett dokument som påpekar att PFOA och Teflon inte är samma sak, att Teflonprodukter inte innehåller PFOA och att det är ett varumärkesintrång att använda Teflon som en synonym för PFOA.
Dupont genomför just nu en studie på 1000 arbetare (som antas exponeras för högre halter av PFOA än andra), och meddelar att de preliminära resultaten inte visar på någon förhöjd sjukdomsrisk.
Länkar
Nature News
New York Times (gratis registering krävs)
Revised Draft Hazard Assessment of Perfluorooctanoic Acid and Its Salts (4 oktober, 2002)
3 kommentarer:
Hallå! Intressant läsning! Vi kommer alldeles snart börja sälja en stekpanna med en yta som INTE innehåller någon som helst PFOA eller PTFE! Baseras på keramik, men har ändå fantastiska "släpp-lätt" egenskapen. Märket heter Greenpan, och hela produktions cykeln baseras på ett "grönt" tänk, allt från aluminiumen som är "recyclad" till pappret och broshyrer. Vore intressant att se vad du tycker om en sådan lösning!
Johan
Hej, riktigt bra inlägg. Jag behövde verkligen den här informationen till min uppsats och vad kul att du är/var civil ingenjör. Det siktade jag också på att bli men sen gick jag till yrkesvägsledaren (syon) och nu vet jag ingenting. Fortsätt med det du gör, du har riktigt bra funderingar.
EvidentlyAluminium är väl inte ett grönt valt! Aluminium kopplas ju till Alzeimer och Demens. Bästa stekpannevalet torde väl vara kolstål.
Mvh
Anette
Skicka en kommentar