En undersökning av antalet nyfödda flickor och pojkar i brasilianska Sao Paulo visar att det föds fler flickor i de mest nedsmutsade delarna av staden.
I allmänhet föds det fler pojkar än flickor, snarare än precis hälften av varje. Generellt är fördelningen ungefär runt 51.5% pojkar och 48.5% flickor, världen över. Man brukar ange det som "antalet födda pojkar"/"totala antalet levande födda barn", vilket i det här fallet blir kvottalet 0.515. Kvoten är dock inte fix: i många delar av världen sjunkar det relativa antalet födda pojkar av anledningar som man inte känner till (det verkar gälla även i Sverige). Och i andra delar av världen stiger det.
Man vet att det finns både kortvariga och långvariga ändringar, till exempel blev det en topp i statistiken över födda pojkar efter att andra världskriget tog slut. Problemet är att det finns mängder av olika faktorer, både biologiska och kulturella, och bland forskare på området verkar det råda viss oenighet om vilka faktorer som är avgörande. Generellt tror man att det föds fler flickor under "osäkra förhållanden", eftersom det ur ett evolutionärt perspektiv kanske är en säkrare investering att få en dotter än en son (i tanken att döttrar "garanterat" får barn medan söner kanske inte får några alls). I gynnsamma tider skulle det då vara mer lönsamt att sats på söner, som har möjlighet att få fler barn. (Det är naturligtvis en rätt förenklad analys)
Studien som utförts i Sao Paulo, som har 17 miljoner invånare, undersökte det totala antalet pojk- och flickfödslar mellan 2001 och 2003. Man delade upp staden i områden med låg, medelhög och hög luftförorening och kunde konstatera att i stadsdelar med låg luftförorening födds det 48.3% flickor. I stadsdelar med hög luftförorening föddes 49.3% flickor. Forskarna som gjorde studien räknade ut att det totalt "saknades" drygt 1000 pojkar om man gör antagandet att de flickor som föddes annars skulle ha varit pojkar. Det är dock inte säkert att det var just luftföroreningarna som låg bakom skillnaden - stadsdelarnas föroreningsgrad varierar sannolikt med hur rika eller fattiga de är som bor där (inte nödvändigtvis på ett enkelt sätt). Jorge Hallak, som lett studien, anger dock att hans grupp har preliminära resultat som tyder på att föroreningar ändrar proportionen av X- och Y-kromosombärande spermier.
En intressant faktor är också att manliga foster verkar vara mer känsliga än kvinnliga foster. Bland annat märks det genom att olika typer av missbildningar, och även missfall och dödfödslar är vanligare för manliga foster. Man räknar med att runt 60% av alla befruktningar blir ett manligt foster - men vid tiden för födseln har andelen som sagt sjunkit till 51.5%. Bättre mödravård som ledr till färre missfall kan därför förväntas öka andelen födda pojkar.
Länkar
Nature News
"Secular trends in sex ratios at birth in North America and Europe ..." (Journal of Epidemiology and Community Health, 2003)
"The fragile male" (Biomedical Journal, 2002)
5 kommentarer:
Om spermierna delar sig en gång mer under tillblivelseprocessen, borde de ju lättare råka ut för mutationer och då kunde ju miljögifter tänkas slå hårdare mot manliga foster, som kanske aldrig ens börjar utvecklas, eller aborteras i ett tidigt stadium - eller är jag helt ute och seglar?
...errr, det behövs spermier för att få både flickor och pojkar.
Än så länge iaf.
Aj 17, det tänkte jag inte på :-)
Men - om det uppstår problem med Y-kromosomen i en spermie så kan kanske inte en X-kromosom i ägget kan kompensera för det, alltså borde "hanliga" (Y) spermier kunna drabbas hårdare än honliga, som ju kan träffa på en kompenserande X-kromosom i ägget. Det finns ju könsbestämda ärftligheter också.
Eller, är jag ute och cyklar igen?
Jag läste ganska mycket om ärftlighet för sådär en 15 år sedan och som du vet så är "allänbildning" det där som återstår när man glömt alltihop :-)
Kerstin: Det jag skulle gissa påverkas är mängden "Y"-bärande spermier som tillverkas jämfört med mängden "X"-bärande spermier. Jag tror inte att mekanismen är att spermiernas Y-kromosomer muteras efter att spermierna tillverkats (som du verkar föreslå).
Men det är bara en gissning. Det verkar inte vara någom som vet exakt vad föroreningarna gör.
Nej det föreslår jag inte.
Men vi glömmer frågan :-)
Skicka en kommentar