fredag, mars 17, 2006

Vad läser vetenskapsbloggarna? Vad skriver de om?

Postgenomic är en ny intressant "portal" till (bio)vetenskapliga bloggar och bloggande om (bio)vetenskapliga artiklar, än så länge i beta-format. Här kan man se vad vetenskapsbloggarna skriver om, uppdelat på vetenskapliga och vanliga artiklar, nyckelord, länkar med mera. Om en post specifikt handlar om en viss vetenskaplig artikel kan den som skriver den tagga den som "review" och så hamnar den under rubriken "reviews". Man kan även filtrera resultaten för att bara få fram sånt som tillhör en viss underkategori (bioteknologi, neurovetenskap etc).

Det hela verkar imponerande lättanvänt och smidigt, både för de som bloggar och de som vill läsa. Förhoppningsvis kommer det både innebära ökad exponering för de som skriver, fler nya vetenskapsbloggare och en ökad acceptans för bloggen som vetenskapligt medium.

Mer åt trivia-hållet, men potentiellt värdefullt, är att man har en "zeitgeist"-sida som bland annat visar vilka domäner och tidskrifter som får flest länkar, vilka modellorganismer som är vanligast förekommande i de aktuella pappren, och hur bloggarna taggar sina poster. Eller så kan man bara leta nya intressanta bloggar att läsa i postgenomics blogglista: den är redan uppe i 189 bloggar.

Tack till Mikael för tipset!

UPPDATERAT (24/3): Nämen titta, Erik Stattin skrev om postgenomic redan i mitten av februari.

Länkar
postgenomic.com
relaterat: Vetenskapsnytt 29/1:(natur)vetenskapen och bloggarna

2 kommentarer:

Anonym sa...

En del av vetenskapsbloggarna här läser eentuellt vetenskapsbloggarna här.

Malin Sandström sa...

Jo, naturligtvis (vilket borde innebära att de inte hinner läsa så mycket annat... det är sällan jag hinner mer än skumma igenom alla rubrikerna på scienceblogs, med tanke på hur mycket som skrivs där).

Här tänkte jag snarast på vetenskapskritik eller -granskning (som få av scienceblogs-bloggarna verkar ägna sig åt som främsta sysselsättning, med undantag kanske för Razib på Gene Expression), lite åt John Hawks-hållet. Det är det jag vill ha mer av... fast jag ser gärna mer vetenskapsbloggande i allmänhet dessutom, jag är inte kräsen :)