måndag, december 04, 2006

Matlagning ger bättre diet?

Unga som lagar sin egen mat äter också bättre. Bland annat får de i sig betydligt mer grönsaker än de som inte lagar mat.

Forskare från University of Minnesota har studerat matrelaterade vanor hos 1500 unga (18-23 år); hur de köpte och förberedde mat. En tredjedel av de som i hög utsträckning lagade sin egen mat åt också de fem rekommenderade portionerna frukt och grönt. Mindre än en trettiondel av de som inte lagade mat fick i sig motsvarande mängd grönsaker. "Matlagarna" var oftast kvinnor. Resultaten publiceras i decembernumret av Journal of the American Dietetic Association.

Så - innebär det att ökad matlagning skulle göra samhället nyttigare?

Frågan är om matlagning ger bättre diet - eller om önskemål om en bättre diet gör att man lagar mat oftare. Nu vet jag ju inte hur det är i USA, men i Sverige är det fortfarande bitvis svårt att få tag på färdigmat med mycket frukt och grönsaker (även om det har blivit mycket bättre de senaste åren). Vill man ha grönsaker är det nästan smidigare att laga själv (och i så fall skulle det alltså vara önskan om mer grönt, inte matlagningen i sig, som ökade intaget av nyttigheter).

Men som matlagningsvän vill jag så klart tro att ökad matlagning innebär att folk börjar bry sig mer om vad de faktiskt äter - när de ser vad som finns i det från början.

Länk
nyhetsrelease (via PhysOrg)

Andra bloggar om: , , , ,

Pingat till intressant.se

1 kommentar:

EBTS sa...

Det här är väl lite faran med korrelationsstudier, att de visar ett samband men kan sedan förklara väldigt lite. Det kan vara dels de som inte orkar laga mat som får i sig för lite grönsaker. Eller så kan det vara de som inte tycker om grönsaker eller i övrigt är intresserade av att äta nyttigt, som då lika gärna kan köpa färdigmat. Eller så finns det de som verkligen inte tycker om att laga mat, och då får i sig för lite grönsaker pga detta. Eller så är det alla tre grupper tillsammans.
Frågan är vad man ska använda denna information till? Vad ska man förändra? Om människor inte vill äta nyttigt, och trivs bättre med livet om de slipper sina grönsaker?