torsdag, juni 14, 2007

Jonkanalen Nav 1.8: hur stark kyla gör ont (eller, varför vatten under ca 15 grader inte anses "badbart")

Det mesta blir mindre aktivt i kyla, även nervsystemet. Ett viktigt undantag är köldsensorn för smärtsam kyla, Nav 1.8, som bara går i gång när det blir riktigt kallt. Utan den gör stark kyla inte längre ont. Det rapporterar forskare i veckans Nature.

Ett svalt bad? Ja tack, men inte under 15 grader. Det är inte bara komfortmässigt som det är stor skillnad mellan svalt och iskallt, utan också biologiskt.  Svag, ofarlig kyla registreras av en jonkanal som heter TRPM8 och också reagerar på "kylande" ämnen som mentol. Möss som saknar den jonkanalen är okänsliga för kyla, men bara ner till gränsen för farlig kyla (10-15 grader Celsius). Det rapporterades nyligen i både Nature och Neuron (se Vetenskapsnytt 31/5: Ett enda protein bakom normal känsel för kyla). TRPM8 är aktiv mellan temperaturerna 27 och 10 grader.

Någonstans vid 15 grader och neråt träder en annan köldsensor in: jonkanalen Nav 1.8. Det är den som orsakar att kyla faktiskt kan göra rejält ont. Intressant nog är den enda definition på  "badbar temperatur" jag kan hitta väldigt väl anpassad: badbar värme* är en temperatur över 15 grader (enligt Göteborgs miljöförvaltning, badvattenrapporter 2001 och 2002), det vill säga en precis hög nog temperatur att sensorn för smärtsam kyla inte aktiveras!

Forskarna som verifierade jonkanalens roll som köldsensor undersökte bland annat genmodifierade möss som saknade genen för Nav 1.8. De drog slutsatsen att de genmodifierade mössen var helt okänsliga för kyla som i normala fall skulle vara obehaglig (0 grader). Vanliga möss som ställs på en så kall platta beter sig ungefär som människor barfota på ett kallt golv: de hoppar och lyfter på fötterna. De genmodifierade mössen reagerade inte nämnvärt.

Nästa intressanta fråga är naturligtvis: finns det flera olika känsliga varianter av Nav 1.8? I så fall skulle det kunna vara ärftligt att vara en badkruka...

Länkar
Nature News
artikeln i Nature (pren krävs)

Andra bloggar om: vetenskap, forskning, kyla, smärta

*Utebad är ju för övrigt en av de få gånger som vi utsätter hela kroppen för en så pass snabb och dramatisk temperaturändring (ok, i alla fall vi som hoppar i) - vatten har en mycket bättre värmeledningsförmåga än luft, så att gå in i en bastu eller ett kylrum har inte samma snabba effekt.






4 kommentarer:

Malin Sandström sa...

Anna: Du kan mycket väl ha rätt, jag hittade inte så bra (informativa) uppgifter utan gick på: de temperaturer som hade testats i pappret (10 och 30, ingen aktivitet vid 30) och i det tidigare försöket med TRPM8 där de började se spår av köldkänsel vid ca 15 grader.

Det är väl också möjligt att det skiljer sig en smula från organism till organism - även om viktiga mekanismer som den här tenderar att vara väl bevarade. Jag utgick därför från att i princip samma aktivering gäller både möss och människor. Varifrån (vilken organism) kommer din Nav 1.8?

Tore Kullgren sa...

Nav 1:8 låter som en bibelvers ;)

Oskar sa...

Vilken lättnad för alla badkrukor. Det är genetiskt! Bör rimligtvis installeras doppvärmare längs våra badstränder nu. För diskriminering vill vi ju inte ha :)

-> Tore: Det är en bibelvers - "Du skall inte bada i kallt vatten".

Malin Sandström sa...

En bibelvers med tillägg, då, om det nu skulle visa sig finnas genetiska varianter. Man kanske kan lösa det med fotnoter?

"Du skall icke bada i kallt vatten"*

*Om inte din moder och din fader med glädje badar i kallt vatten**

**Eller om du har en av följande genvarianter...

OBS det där med genvarianter var som sagt ännu bara en lös spekulation. Men se Erikas kommentarer i posten från 31/5 !