måndag, juli 23, 2007

Saturnus har minst 60 månar

Antalet kända månar kring Saturnus växer hela tiden. På bara tio år har siffran gått från 18 till 60. Senaste fyndet är pyttelilla S/2007 S 4, som än så länge går under smeknamnet "Frank".

Antalet officiella månar lär snart bli ännu fler, eftersom termen "måne" täcker in en stor del av objekten som kretsar kring planeten - stora som små. Frank tros till exempel inte vara större än 2 kilometer i diameter.

Frank - markerad med en röd fyrkant på bilden - ligger i en bana 197700 kilometer ut, mellan de likaledes små månarna Methone och Pallene. Den upptäcktes på en bild tagen den 30:e maj av Cassinisonden. Forskarna verifierade sedan fyndet genom att gå tillbaka och leta efter spår av månen på andra Cassinibilder.

Som de flesta av månarna kring Saturnus lär Frank bestå av is och sten. Mer detaljer bör vi kunna få kring slutet av december 2009, då Cassini passerar på bara 7300 kilometers avstånd.

Bild från NASA/JPL/Space Science Institute (mer här, inklusive animeringar)

Länkar
BBC News
NASA
Cassiniprojektet
Engelska Wikipedia om Saturnus, dess månar och Frank.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på att Pluto tappat sin status som planet, måste väl rimligtvis någon undre storleksgräns eller annat kriterium finnas för vad som får betecknas som en måne.

Malin Sandström sa...

Det verkar inte finnas än. Men jag har sett en del spekulationer om att det kommer bli nödvändigt, eftersom antalet upptäckta månar bara kommer att öka.