torsdag, september 20, 2007

Oliver Sacks, musik och hjärnan torde vara en ypperlig kombination

Oliver Sacks, den välkände författaren och neurologen, har en ny bok på gång om hjärnan och musik. Han har dessutom skrivit en superb artikel i The New Yorker om en musiker med nästan total minnesförlust.

"Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt" ("The Man Who Mistook His Wife for a Hat", en samling med så kallade "case histories" eller fallhistorier om neurologipatienter han träffat på under sitt arbete) lär vara Sacks mest kända bok, men den är över tjugo år gammal vid det här laget. Han har skrivit ett antal böcker sedan dess, jag har läst ett par (som alla varit bra).

Tesen bakom hans nya bok Musicophilia verkar vara att musik spelar en mycket speciell roll för många människor. Det är med god säkerhet relaterat till att boken släpps den 16:e oktober som Sacks har skrivit en 8-sidig artikel om proffsmusikern Clive Wearing - vars minne inte sträcker sig längre än sju sekunder - i nya numret av The New Yorker.

Det fantastiska med Wearing är nämligen att det finns två saker han inte förlorat med alla övriga minnen; sin musikaliska förmåga, och minnet av att han älskar sin fru. Som Vaughan på bloggen MindHacks beskriver det: "[...] in an almost Homeric twist of fate, as if he had bargained with the Gods themselves"

En av Sacks bästa sidor är att han är så otroligt duktig på att förmedla mänskligheten hos de personer han skriver om, vilket artikeln i The New Yorker är ett utmärkt prov på*. Om hela boken är lika bra som artikeln tänker frångå mina stenhårda enbart-pockets-riktlinjer och köpa den samma dag som den kommer ut.

Hittat via MindHacks.

Länkar
Artikel i The New Yorker
Sacks webbsida
Musicophilia (se även Bokus)

Andra bloggar om: , , , , ,

*och det blir extra tydligt om man samtidigt läser den synnerligen kliniska och torra texten om Wearing i Wikipedia.

2 kommentarer:

Anonym sa...

SVT hade en dokumentär om Wearing för ett antal år sedan. Jag minns att han inte hade några medvetna minnen av sin fru, men när han träffade henne visste han genast att det var hans fru och hur han skulle förhålla sig till henne. Minnet fungerar märkligt, vet den som arbetat inom äldrevården inte minst.

Harald Cederlund sa...

Jag instämmer det var en mycket bra artikel. Den som är intresserad kan se Clive Wearing på YouTube också.