lördag, februari 03, 2007

Månkolonisering kan bli för spännande...

Månens yta kan samla på sig mycket statisk laddning - upp till flera tusen volt. Det innebär att alla sorters elektrisk utrustning är i riskzonen - och att det blir mer komplicerat att kolonisera månen än vad man tidigare trott. Det rapporterar en amerikansk forskargrupp i januarinumret av Geophysical Research Letters.
 
Laddningen kan ge kraftiga gnistor som kan slå ut viktig utrustning. Dessutom kan den orsaka dammoln som också är problematiska - måndamm är finkornigt, och sätter sig överallt.
 
Fyndet baseras på en analys av data från Lunar Prospector (1998-1999). Forskarna såg framför allt mycket laddning på månens nattsida. De tolkar det som att solljus orsakar laddningen genom att slå bort elektroner från månytan. Men en annan tänkbar orsak är att solvinden ligger bakom; antingen direkt eller eftersom den drar ut jordens magnetfält i en svans som månen blir tvungen att gå igenom.
 
På grund av den låga detaljnivån är det svårt för forskarna att säga om laddningarna är utbredda eller koncentrerade, så det går inte att säga i detalj hur stor risken är (är samma mängd laddning utspridd över ett stort område blir risken så klart mycket mindre). Men om det visar sig att eventuella månkolonister behöver varningsutrustning för att akta sig för rymdstormarnas ökade strålning, samtidigt som samma ökade strålning riskerar att ladda upp månytan och skada utrustningen - då blir det förstås lite trassligt. Den NASA-forskare som Nature News pratat med verkar dock inte se uppladdningen av månytan som ett stort problem.
 
Länkar
artikeln (Geophysical Research Letters, pren. krävs)
 
 
Andra bloggar om: forskning, vetenskap, rymden, månen
 
 

Inga kommentarer: