fredag, februari 23, 2007

Snyggare och smartare med superchoklad?

Choklad som hälsokost? Kanske det. Choklad som hanterats på rätt sätt innehåller relativt höga halter av antioxidanter av typen flavanoler, som kan öka blodflödet till hjärnan. Det visar ny forskning.
 
Problemet med flavanoler är att de smakar bittert. Därför finns de bara i liten mängd vanlig choklad, om än mer i mörk choklad än i ljus. Men de stora chokladföretagen har såklart ögon och öron på hälsotrenden, och både Mars Inc och Hersheys satsar på att lyfta fram flavanoler som ett argument för att äta mer choklad. Mars Inc kommer till och med att släppa en serie med hälsochoklad i USA, med produkter som är extra rika på flavanoler (enligt E24). Åtminstone så sent som förra året var dock den svenska chokladbranschen rätt måttligt intresserad av hälsovinkeln. Vi får väl se vad som händer med det.
 
Hälsochoklad kan låta skumt, men helt sprunget ur luften är det inte. Flavanoler från choklad har visats ge bättre blodcirkulation hos rökare , bättre hud hos unga kvinnor och nu senast bättre blodflöde i hjärnan (den betydIigt krångligare frågan hur stor effekt det har kvarstår). I samtliga fall har forskarna använt chokladdryck tillredd på flavanolrikt chokladpulver som Mars har tagit fram och försett forskarna med - samma chokladpulver som nu ska bli allmänt tillgängligt i form av Mars kommersiella serie med hälsochoklad. Flera sådana studier presenterades också vid en speciell session på AAAS (American Association for Advancement of Science)  årsmöte som nyss avslutades.
 
Smart marknadsföring, javisst. Men också granskad och publicerad (till synes) solid forskning. Och nog låter det trevligare att äta en chokladkaka eller dricka varm choklad, jämfört med att ta tabletter? 
 
Länkar
Jennifer Ouellette på Cocktail Party Physics var på AAAS möte, och skriver mer.
Chocolate Research Portal (University of California Davis)

Andra bloggar om: forskning, vetenskap, choklad
 
 

1 kommentar:

Tore Kullgren sa...

Jag känner på mig att den här chokladen kommer kosta skjortan, men att folk köper den i alla fall.

Jag har det ovetenskapliga intrycket att mat inte kan vara god, billig, lättlagad och nyttig på en gång - det finns alltid en hake.