söndag, februari 18, 2007

Science fiction mer fysik än, säg... biologi?

Den vetenskapliga tidskriften Nature har sedan februari förrförra året* haft en serie korta science fiction-noveller, en per nummer, kallad Futures. Nu flyttas den till systertidskriften Nature Physics. 
 
Sannolikt är det faktum att Futures över huvud taget existerar inte särskilt väl känt. Själv snubblade jag över serien av en händelse och har sedan dess kommit tillbaka och läst den då och då. Inte så ofta; historierna har tenderat att hålla rätt ojämn kvalitet. Men trots allt fick Nature utmärkelsen Best SF Publisher av European Science Fiction Society år 2005.
 
Hur som helst. Serien var ursprungligen inte planerad att köra längre än till december 2006, så att den försvinner från Nature är inte helt oväntat. Däremot placeringen i Nature Physics, som får mig att undra -  varför just fysik?  Nature Publishing Group har trots allt en lång lista publikationer att välja mellan - Nature Biotechnology, Nature Genetics , Nature Nanotechnology, Nature Neuroscience... med flera. Är då science fiction i deras ögon mer fysik än, säg... biologi? (bioteknik? nanoteknik?)
 
Jag tycker själv, med utgångspunkt i "modern" SF, att det är tvärtom (i den mån SF kan sägas tillhöra ett enda fält). Mycket av det mest intressanta som skrivts de senaste åren hör hemma inom subgenrerna cyberpunk och postcyberpunk, vars beståndsdelar bland annat är nära framtid, genetisk och teknisk kropps- och sinnesmodifiering, en mer eller mindre subtil dos samhällskritik... inte särskilt fysikrelaterade teman, kort sagt. Studerar man riktlinjerna för insända historier är det också häråt Futures har lutat. Redaktören för historierna, Henry Gee, är dessutom Nature:s Senior Editor för biologisk forskning.
 
Jag har tyckt att det har varit framsynt av Nature att göra en sådan sak som Futures-serien; att lyfta fram SF som ett sätt att diskutera vetenskap och dess inverkan på samhället. Ett vetenskapsmagasin som publicerar forskning inom alla fält kändes som precis rätt plats för en sådan satsning. Ingen av de orsaker jag kan komma på till att flytten gick till just  Nature Physics känns särskilt framsynt, däremot. Två hypotetiska förklaringar; den ena är att någon bestämde att SF-historier platsade bra där, utifrån en åsikt om genren SF som är rejält föråldrad och därmed utan att denne någon var särskilt insatt själv. Den andra är att Nature Physics bedömdes ha den enda läsarkretsen som är nördig nog att gilla SF.
 
Det känns en smula deprimerande. Men kanske hade de helt enkelt några historier som var så bra att de bara var tvungna att trycka dem, och inte kunde sluta i december som det var tänkt - det är en något mer upplyftande tanke. Och deprimerande, för Nature Physics har bra mycket mindre läsekrets.
 
Länkar
Natures "web focus" om Futures, med länkar till ett antal Futures-historier (kräver tyvärr prenumeration)
Den första Futures-historien i Nature Physics (verkar vara gratis)
 
Andra bloggar om: science fiction, Nature
 
*egentligen startade serien redan 1999, avslutades 2000 och återupptogs 2005

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kanske lite sent, men har du sett det här, The Richard Casement internship?
Borde vara något för dig efter din stint på Science.

Malin Sandström sa...

Äsch, jag åker dit på ålderskriteriet. Bara för folk under 25, och jag är 26. Men tack för tipset, det hade helt klart varit intressant annars.