torsdag, augusti 16, 2007

Färskt vin kan vara farligt för bi- och getingallergiker

Den som är riktigt allergisk mot bi- och getingstick bör undvika druvjuice och unga viner, säger spanska läkare. Orsaken är att insekterna följer med druvorna i tillverkningen, och att deras gift bryts ned långsamt nog att vara en risk.

Läkarna har gjort en studie av juice från röda och vita druvor, nypressat vin och tre lagrade viner. Samtliga färska druvprodukter, både vin och jucie, gav allergiska reaktioner i blodprov tagna från bi- och getingallergiker. Vidare tester visade på små mängder gift i juicen och det unga vinet. Lagrat vin verkade däremot vara säkert.

Studien motiverades av att de behandlat fem vin- eller druvjuicedrickare för allergiska reaktioner som verkade bero på bi- och getingstick, fastän ingen av dem kunde minnas att han/hon blivit stucken (samma personer gav blodproven som användes i studien). Resultaten publiceras i New England Journal of Medicine.

Färskpressat vin är, såvitt jag vet, inte vanligt i Sverige (som ju inte producerar vin i någon större skala) - så risken att råka ut för att en svensk bi- eller getingallergiker råkar ut för något liknande borde vara mycket mindre. Men på semestern kan det kanske vara vettigt att akta sig lite extra.

Länkar
New Scientist
artikeln i NEJM

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: