torsdag, augusti 30, 2007

Mmmm, kolsyra!

Fruktflugor gillar inte bara frukt, utan också kolsyrad vätska. Kolsyran detekteras av en särskild sorts smakceller. Det rapporterar forskare i veckans Nature.

Det är sedan tidigare känt att fruktflugan Drosophila har smaksensorer för sött, salt och beskt (men, så vitt man vet, inte för surt). Att flugorna också kan smaka kolsyra var ett oväntat fynd, som gjordes när forskarna försökte kategorisera en typ av smakcell (E409, som inte undersökts i detalj tidigare) hos flugorna. I ren desperation över att inte hitta något som cellerna reagerade på testade forskarna en droppe öl* - och fick utslag. Nu finns det ganska många ämnen i öl, så det krävde en del ytterligare arbete att ta reda på vilket eller vilka som gällde. Letande visade att det var själva kolsyran.

Detta är intressant av två orsaker: dels för att "kolsyra" är en ny typ av smak (det är inte själva surheten, dvs pH, som flugorna reagerar på), och dels för att koldioxid i luft faktiskt är något som flugor undviker. Koldioxiden är alltså både en lukt (i luft) och en smak (löst i vatten), den detekteras av olika system och systemen har olika inverkan.

Tester på flugor visade sedan att när de får välja mellan två olika lösningar väljer de den mest kolsyrade, men bara om E409-cellerna fungerar som vanligt. Jämfört med socker är dock preferensen ganska svag, så att kolsyra mer fungerar som förstärkare. Vilket ju är rätt logiskt: kolsyran har inte något matvärde i sig, men finns (i naturen) i produkter som flugan gillar att äta - jäst frukt, till exempel.

Det här pekar på att svaga, "sekundära" smaker kan finnas även hos andra arter, möjligtvis även människan, utan att vi har upptäckt det.

Länkar
nyhetsrelease #1
nyhetsrelease #2
artikeln i Nature (pren. krävs)
Vetenskapsradion

Andra bloggar om: , , , ,

*och inte vilken öl som helst, utan en droppe Samuel Adams (av okänd typ).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Några av oss tycker ju bättre om kolsyrat vatten än vatten utan kolsyra. Men jag gissar att det kan vara annat än själva kolsyrans smak som orsakar det.

Anonym sa...

Att flugkräken gillar öl är ingen nyhet. Men förklaringen jag fått till detta är att det är en jäst produkt, precis som vin, vinäger och i viss mån även övermogna bananer, tomater och liknande.
Förbaskat roligt är i alla fall att man noterat vilken sorts öl som användes. Samuel Adams som är så gott. Klart godaste amerikanska ölet jag smakat.

Malin Sandström sa...

stellan: det mesta som är jäst innehåller väl lite kolsyra, så det vore inte så konstigt om det till viss del låg bakom att flugorna gillar allt det där du räknade upp. Däremot lär luktsystemet, snarare än smaksystemet, ligga bakom att de hittar dit - så det är såklart inte bara kolsyran.

Jag håller med dig om Samuel Adams, det är väldigt gott (fast jag tycker nog ännu bättre om Anchor Steam Beer).