tisdag, juli 05, 2005

Enäggstvillingar inte identiska - uppväxten förändrar generna

En potentiellt mycket viktig studie publiceras i PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) i dag. Den är ännu inte tillgänglig online, men DN skriver om den. Studien är utförd på enäggstvillingar och visar att deras genuttryck blir mer och mer olika ju längre de lever. Det betyder att ett vuxet tvillingpar genetiskt sett är olika - speciellt om de vuxit upp under olika förutsättningar. Även om de har samma gener är aktivitetsnivån inte likadan gen för gen.

Genaktivitet
Det enklaste sättet att se på gener är som en samling strömbrytare som bara har lägena "av" och "på". I de flesta fall är det en ganska grov förenkling: oftast är genaktiviteten mer graderad än så. Gener påverkar också varandras uttryck. Enkelt sagt är det alltså genaktiviteten, inte bara genens närvaro, som bestämmer. (Tankeexperiment: tänk dig två gener som två flaskor färg, och resultatet av genuttrycket som blandningen av färgerna. Mängden färg och proportionerna mellan färgmängderna bestämmer slutnyansen - och visst är det rätt stor skillnad mellan till exempel varmgult [gult + lite rött] och karmosinrött [rött + lite gult] )

Varför är detta resultat viktigt?
För det ena är det ett av de hittills klaraste fallen av hur miljöpåverkan ändrar genuttryck. Enäggstvillingar har ju till stor del samma gener och antagligen nästan samma genuttryck när de föds (åtminstone X-kromosomaktiviteten kan vara olika redan då).

För det andra: ett rätt vanligt "verktyg" för att se hur gener påverkar personliga egenskaper (allt från kvinnors förmåga att få orgasm till "förutbestämd" politisk inriktning har studerats) är att jämföra tvåäggstvillingpar och enäggstvillingpar. Man utgår då vanligtvis ifrån att enäggstvillingars gener är lika, och hävdar att variationen mellan individerna i tvåäggstvillingparen jämfört med variationen mellan individerna i enäggstvillingparen beror på gener (de båda personerna i varje par antas ha samma miljöpåverkan eftersom de vuxit upp i samma familj).

Mer om detta när PNAS lägger ut artikeln online.

Länk
DN

4 kommentarer:

hakke sa...

Bra sammanfattning. Visst har jag läst saker som att generna kan vara olika aktiva, men det är inte förrän nu jag förstått vad det innebär.

Och förstå är någonting jag gillar att göra. Tack! :)

Malin Sandström sa...

:) Tack! (det är nog inte hela sanningen som jag beskriver det, men nånstans måste man ju börja).

Om du tycker det här är intressant kan jag rekommendera boken "Mutants: On Genetic Variety and the Human Body" av Armand Leroi. Jag tyckte att jag förstod lite bättre hur gener samspelar när jag läst den. Jag har skrivit lite om den här.

The Loser sa...

Varje gång jag läser något som på allvar beskriver hur gener fungerar, som nu eller som hos Georg Klein, blir det tydligt vilket komplext samspel av arv och miljöfaktorer det handlar om, men det är som om denna insikt aldrig vill tränga igenom i media. Vi vill att människan skall vara en genetiskt förprogrammerad robot och vi vill så gärna att generna skall bekräfta denna bild.

Tack för boktipset, för övrigt! Det är sådant man vill läsa mer av.

Anonym sa...

Enäggstvillingar är naturligtvis inte identiska,(har själv ett par),
som jag läste någonstans,om man klonar en vinranka växer inte alla grenar och blad åt samma håll.
Allting påverkas av miljön, och även enäggstvillingar är två personer och borde alltid behandlas så!