måndag, januari 21, 2008

Kontaktlinser med inbyggd display (nästan)

Forskare från University of Washington har konstruerat en prototyp av kontaktlinser med inbyggda kretsar och miniatyrdioder - ett steg på vägen mot kontaktlinser med inbyggd display. Linserna är flexibla och säkra att använda, och presenterades den 17:e januari vid en internationell konferens.

Ögonimplantat med överlagd display - ibland teknikpessimistiskt förenklat till dito glasögon - är en av sf-fältets favoritframtidsdrömmar. Nu verkar det som om steget dit inte är omöjligt långt; forskarnas prototyplinser är ett bevis på att det kan fungera utan att vara skadligt för ögat. Ingredienserna i kretstillverkning är inte helt nyttiga, så det är ett viktigt resultat.

Prototyplinsen består av riktigt tunna (bara några nanometer tjocka) miniatyrkretsar och små lysdioder - enligt uppgift stör de inte synen. Linsen korrigerar inte synfel i dagsläget, men det ska vara möjligt att bygga in. Framtida förbättringar ska också inkludera strömförsörjning (via radiofrekvens och solceller - idag "fungerar" alltså inte linsen eftersom kretsarna inte får ström) och trådlös uppkoppling(!)

Än ett tag lär vi få vänta på en lins med vettig upplösning; en tidig variant med några få pixlar ska dock kunna bli färdig "ganska fort". Kanske lagom för en scrollande informationsrad i binärkod eller ASCII-kod? Man kan ju hoppas.


Bild från University of Washingtons nyhetsrelease.

UPPDATERAT 22:32 "Undrar om det var något sånt de skrev om på IDG, sa sambon - och visst var det så.

Länk
nyhetsrelease/artikel från University of Washington

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Ingemar sa...

När du känner för att ta en oseriös paus:
http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/1200927873_sju_sanningar.html
Nu är vi kvitt.

Anonym sa...

maste kontrollera:)