Vindruvor producerar resveratrol, en antioxidant som hjälper dem att stå emot svampangrepp. Kinesiska forskare har nu tagit fram en genmodifierad druva som producerar 5.5 ggr mer resveratrol än innan. Men det är rätt långt kvar till ett "supervin".
Den modifierade druvan har fått en gen från ett vilt kinesiskt vin, en variant av enzymet stilbensyntas (som triggar produktionen av resveratrol). Ett vackert litet exempel på parasitbekämpning, som säkert blir mer acceptabelt i de flestas ögon eftersom det rör sig om ett ämne som ses som hälsosamt. För människan, iallafall, om än inte för svampen.
Hur som helst blev jag lite full i skratt när jag såg att någon på SvD bestämt sig för att gå händelserna i förväg och basunera ut att "Supervin förlänger livet - Hälsonyttan av att dricka vin har länge diskuterats. Senast i raden av nyheter är "supervinet" - vinet som ökar din livslängd." Vägen från testodling av druva till kommersiell vinproduktion av något som är drickbart är trots allt ganska lång, och några belägg för att en sex gånger högre halt av resveratrol verkligen märkbart förlänger livet (i de måttliga doser vin som är hälsosamma) tror jag knappast att det finns.
Dessutom är det oklart hur stor mängd extra resveratrol som verkligen hamnar i vinet, och hur gott det blir (antioxidanter är oftast beska). Olika fermenteringstekniker påverkar mängden antioxidanter i det slutliga vinet. Druvan ifråga, Thompson Seedless, är inte precis en högt ansedd druva i vinvärlden utan används mest som bas i billigare viner*. Framför allt används den till vitt vin - dvs, man tar bort skalen innan man fermenterar - och eftersom resveratrol mest finns i skalen så blir det då ganska poänglöst med ett vitt "supervin". I fråga om antioxidantinnehåll slås vitt vin ut av vilket rödvin som helst, och av druvjuice.
Nej, vill man dricka "supervin" är det bättre antagligen bättre att leta upp vin (eller portvin) gjort på muscadine-druvor, som är berömda för sitt höga innehåll av resveratrol. Upp till 5 ggr mer än i vanligt rödvin.
Korspostat, i lätt modifierad form, till Taffels redaktionsblogg Kort om gott.
Länkar
artikeln i Plant Cell, Tissue and Organ Culture (pren krävs)
SvD:s notis, som citerar New Scientist:s notis
Andra bloggar om: vetenskap, forskning, vin, antioxidanter
*Och som ätdruva samt till russin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar