onsdag, augusti 03, 2005

Vetenskap och forskning diskuteras i 7-dagarscykler


Ett av mina favoritverktyg/leksaker på nätet är nog BlogPulse:s "trendverktyg" som låter en rita upp kurvor över hur ofta ett visst ord nämns i de bloggar de går igenom (i stort sett bara engelskspråkiga bloggar, men man kan ju inte få allt). Jag har lekt med det förut och konstaterat att vetenskap (science) nämns i mycket regelbundna sjudagarscykler, och i stort sett samma mönster gäller även för forskning (research). Tittar man närmare på kurvans utseende verkar det vara onsdagen eller torsdagen som är den dag i veckan man bloggar mest om dessa, och en skarp nedgång syns under helgen - men minimum nås ofta först på måndagen. Är det den legendariska "måndagseffekten" som innebär att folk inte får mycket gjort, eller är det tvärtom så att de jobbar så mycket att de inte hinner blogga?

Notera också det mycket tjusiga sammanbrottet i kurvorna i månadsskiftet juni/juli, då cyklerna försvinner helt. Nog syns det att folk tar semester...

Länk
BlogPulse

2 kommentarer:

Rikard sa...

Kan fördröjningen till måndagen bero på att statisitken för söndagen tillverkas på natten till måndag och bokförs på måndagen?

Att folk jobbsurfar en hel del syns väldigt tydligt i många sajters loggar. =)

Malin Sandström sa...

Jo, det kan jag se i min egen statistik. Det brukar finnas en morgontopp, en lunchtopp och en mer utsmetad kvällstopp. Så ser det säkert ut för de flesta bloggar.

Men att statistiken tillverkas på natten när dagen är slut låter ju rimligt. Det kan nog förklara måndagsdippen. Är det rimligt att tro att folk (i USA, som torde dominera datat) skriver mindre om "seriösa" saker på söndagen? Själv skriver jag nog mina längsta inlägg på helger, men det är ju mest för att jag har tid då...