tisdag, februari 20, 2007

Se hjärnan på Naturhistoriska

Äntligen kommer utställningen "Se Hjärnan!" till Stockholm. Idag öppnar den på Naturhistoriska Riksmuseet, två år efter invigningen i Göteborg.

Utställningen är ett samarbete mellan KK-stiftelsen, Riksutställningar och Vetenskapsrådet. Jag kan dock inte låta bli att tänka på den som "Anders utställning"; Anders Sandberg som var vetenskaplig producent för utställningen jobbade tidigare i gruppen där jag doktorerar. Han började jobba med den ungefär samtidigt som jag började doktorera, och jag tror att det nånstans i utställningsmaterialet finns en eller ett par meningar om lukt och smak som jag har skrivit... (för övrigt den första populärvetenskap jag någonsin gjort).

Se Hjärnan! kommer med ett stort paket kringutrustning; en webbatlas om hjärnan, en webbplats med samma namn under forskning.se, två broschyrer med länk- och lästips och inte minst en föreläsningsserie (se nedan) med lokala hjärnforskare. Höjdpunkten enligt mig är såklart att min handledare (Anders Lansner) ska tala den 20/5... nej, skämt åsido, jag tycker faktiskt allt låter intressant. Notera att den numer synnerligen välkända och väldiskuterade Annica Dahlström ska tala den 8:e mars, det vill säga internationella kvinnodagen.


Torsdag 22 februari kl 18.15
I barnets hjärna
Hugo Lagercrantz
, professor och barnläkare på Neonatalen, avdelningen för nyfödda vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Han berättar om hjärnans utveckling under barnets väg från sovande foster till egen medveten människa.

Torsdag 1 mars kl 18.15
Vår fantastiska hjärna, belöning och beroende
Lars Olson, professor vid Karolinska Institutet, föreläser om hjärnan, vårt inre universum och om hur hjärnans belöningssystem kidnappas av beroendeframkallande droger och beteenden.

Torsdag 8 mars (Internationella kvinnodagen) kl 18.15
Könet sitter i hjärnan – skillnader mellan manlig och kvinnlig hjärna
Kostnad 70 kr. Förbokas på 08-562 600 30 Annica Dahlström, professor från Medicinska fakulteten, Göteborgs universitet, berättar om medfödda olikheter mellan våra hjärnor.

Söndag 22 april kl 12–16
Temadag i anslutning till utställningen Se hjärnan
Patientföreningar för olika hjärnsjukdomar finns på plats.
Kl 13.15 Hjärnfonden, som stöder forskning om hjärnan och dess sjukdomar presenteras av ordförande Kjell-Olov Feldt. Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, presenteras av Marie-Jeanette Bergvall. 
Kl 14.15 Alzheimers sjukdom - nya rön, ny behandling. Forskare på Uppsala universitet har upptäckt ett förändrat protein i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom och hoppas i framtiden kunna stoppa sjukdomsförloppet. Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet föreläser.


Söndag 6 maj kl 13.15

Hjärnan och sömnen
Vad är sömn och vad kan man göra för att sova bättre?
Torbjörn Åkerstedt professor i beteendefysiologi på Karolinska Institutet berättar om sin forskning och hur stress och arbetstider påverkar sömnen.

Söndag 13 maj kl 13.15
Hjärnan rör på oss
Allt vi gör styrs av vår hjärna, antingen vi talar, går på lina eller målar. För detta har hjärnan en rad olika nätverk som samordnar våra rörelser med stor precision. Sten Grillner, professor vid Nobelinstitutet för neurofysiologi, Karolinska Institutet, föreläser.

Söndag 20 maj kl 13.15
Hjärnan och datorn
Datorn blir ett allt viktigare hjälpmedel i hjärnforskningen, till exempel för att simulera hjärnans nätverk av många miljarder nervceller. Nyvunna kunskaper om hjärnans funktion inspirerar också forskningen om framtidens datorer baserade på molekylära beräkningar.
Anders Lansner föreläser, professor i datalogi Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet.


Länkar
Naturhistoriska Riksmuseet
Riksutställningar (mer material och information)

Andra bloggar om: vetenskap, utställningar, hjärnan, se hjärnan

2 kommentarer:

Mona sa...

Hej! Underbar sida. Hur prenumererar man på den?
Allt gott
/M

Rune sa...

Vad jag vet har bloggen två feeds. RSS och Atom.