Brittiska valutaväxlingsföretaget Travelex lanserar en "rymdvaluta" för den inte alltför avlägsna rymdturismen; ovala, snällt avrundade mynt i teflon.
Vanliga mynt och deras vassa kanter kan vara skadliga för ett rymdfordon, och magnetremsor klarar inte strålningen. Chip och pin-koder fungerar inte när man är så långt borta som på månen. Därför behövs en speciell, säker rymdvaluta enligt Travelex (som bekvämt nog unviker att nämna sedlar i sin nyhetsrelease, men kanske skulle det kunna vara ett brandsäkerhetsproblem?).
Ovala teflonmynt ska tvärtemot sina mer vardagliga metallkollegor inte kunna skada någon om de tappas, och materialet är ju redan godkänt för rymdbruk så risken att nån blir skadad eller förgiftad är liten. Dessutom har Travelex tänkt på förvaringen; mynten ska kunna förvaras i ett tygrör försett med kardborrband för att lätt kunna fästas på en eventuell rymddräkt. Mynten är genomskinliga med en färgad blobb i mitten (som uppges vara en sol omgärdad av åtta planeter). De har också ett serienummer för att förhindra förfalskningar.
Valutan går under namnet QUID, efter Quasi Universal Intergalactic Denomination (kvasi-universell intergalaktisk valör), och finns i valörerna ett till tio. Travelex noterar just nu ett QUID för £6.25, eller lite drygt 80 kronor, så det kan bli knepigt med växeln. Fast en avrundning på 40 kronor hit eller dit kanske inte spelar så stor roll ovanpå priset för en rymdresa, och vid 2050 när det kanske finns en månbas lär värdeminskningen ha sett till att det inte svider så mycket.
Man skulle kunna tro att det här enbart är en PR-grej, men Travelex uppger att de just nu förbereder sig för att rymdturiser ska kunna växla till sig QUID i deras affärer runt om i Storbritannien och köpa dem online. Dessutom har de lämnat in en förfrågan om att få öppna första växlingsbyrån på månen.
Länkarnyhetsrelease
BBC
Andra bloggar om: rymden, valuta, quid, teflon
11 kommentarer:
Blev intresserad av det du nämnde om att magnetremsor inte fungerar utanför atmosfären. Hur är det med datorer? Fungerar de inte heller? Meningen med vår biologi är kanske i så fall att föra intelligens ut i rymnden. Något som fungerar trots "strålningen".
Snarare är det så att magnetremsorna slutar fungera väldigt fort, eftersom atmosfären inte skyddar dem från strålningen. Samma problem med datorer, men dem går det ju att kapsla in och skydda (annars skulle det inte kunna finnas datorer på rymdfärjor och satelliter, vilket det ju gör) eftersom de står kvar på ett och samma ställe. Något mer opraktiskt att bära runt på ett tungt fodral kring kreditkortet för att skydda det.
Vi människor klarar inte heller strålning särskilt bra utan skydd (tänk på t ex Tjernobyl), så vi är inte automatiskt "bättre" än datorerna.
kvasi-universell intergalaktisk valör - bara det! :)
Måste inte all valutatillverkning vara i statlig regi? Är detinte falkmyntning annars?
Ingemar: det var en bra fråga. Jag antar att det egnetligen inte är en valuta, eftersom "rymden" eller "månen" knappast har någon högre myndighet som kan behöva ett officiellt betalningsmedel. Det där med vad som är "legal tender" (giltigt betalningsmedel?) eller inte tycks över huvud taget vara lite knepigt, men det verkar gå att ha giltiga betalningsmedel som inte är valutor.
Land har väl i allmänhet monopol på att tillverka sin valuta, men jag är inte säker på att det är vad som definierar en valuta. (Wikipedia har i övrigt intressanta artiklar om currency, legal tender och fiat currency, men jag blev inte så mycket klokare vad det gällde din fråga)
Jag tror nog inte rymdmynten - iallafall inte till att börja med - kommer ses som en riktig valuta, utan snarare som ett slags glorifierade kaffepolletter som används inom ett begränsat område. Jag har för mig att bland annat vissa nöjesparker kör någon sådan variant; att man växlar till sig "pengar" som man sedan kan betala med inom området och bara där.
Ok, kaffepoletter som bara gäller i det avgränsade området yttre rymden?
Ja, precis ;-)
Att över huvud taget ta med sig nånting med massa man inte behöver till rymden verkar inte genomtänkt.
Och eftersom det knappast kommer att vara så att nån organisation har sitt säte i rymden finns det egentligen ingen anledning att betala nånting där i stället för att flytta pengar mellan konton på Jorden. Om det inte är så att det är transaktioner man inte vill ska vara spårbara, förstås, men då finns det ju "anonymous digital cash" att ta till.
Att över huvud taget ta med sig nånting med massa man inte behöver till rymden verkar inte genomtänkt.
Till exemepel rymdturister? ;)
Jag tror det handlar mer om upplevelsen. För många är tillfället då man håller det kommande semesterlandets valuta i handen ett rätt spännande ögonblick - en försmak om vad som komma ska. Rymdturister som får växla till sig lite "rymdvaluta" i förväg lär tycka att de får ut mer av den resa de betalat rätt saftiga pengar för.
Det där med mynt verkar skrymmande och inte särskillt genomtänkt. Jag håller med om att något lättare vore bättre.
Vad är förresten felet på sedlar om man nu vill bära runt något och inte lösa det med elektroniska transaktioner?
Anonym: Jag undrar också varför de inte satsar på sedlar. Det enda jag kunde komma på var brandfara, men det känns rätt långsökt...
Kanske slitstyrka. Teflonmynten borde ju vara tåligare.
Skicka en kommentar